128GB-ra nő a Z390-es ASUS alaplapok memóriatámogatása

Manapság legalább 8GB memóriát érdemes a számítógépünkben tudnunk, ha pedig játszunk is aktívan, akkor bizony a 16GB lehet az ajánlott beugró, de akadnak olyan esetek, amikor ennek többszöröse is elkél. Ez főként a professzionális felhasználókat érinti, de az abszolút csúcsra vágyó játékosok is gyakran használnak 32 vagy akár 64GB memóriát. Nos, sokáig ennyi volt a maximum, amit egy Z390-es alaplap tudott, mely manapság az egyik legnépszerűbb chipkészlet, hiszen az Intel jelenlegi, általános felhasználást megcélzó kínálatához ez egy tökéletes választás.

Az ASUS számos gamer és nem gamer megoldása épül Z390-es Intel chipkészletre, ezen lapok tulajdonosainak pedig van egy nagyon jó hírünk. A vállalat ugyanis egy BIOS frissítés formájában lehetővé tette, hogy a Z390–es ASUS alaplapokkal szerelt rendszerek 128GB-nyi memóriával dolgozhassanak. Ez Eddig csak a HEDT megoldások (jelenleg Intel X299) kiváltsága volt, melyek 8 memória csatlakozást kínáltak, így könnyen ki lehetett alakítani a 8×16-os felállást. A Z390-es lapok azonban leginkább 4 memóriamodult fogadnak, így a frissítés után 4×32-vel érhetjük el a maximum mennyiséget.

Ezt annak köszönhetjük, hogy az Intel frissítette a memória referenciakódokat (MRC), így a 9. generációs Intel processzorok 16 helyett már 32GB-ot tudnak egy slotban kezelni. Az ASUS támogatási oldalán tehát érdemes megnézni, hogy megérkezett e már az adott modellhez a frissítés. Egyelőre nem mindegyikhez érhető még el, de folyamatosan érkeznek majd a frissítések.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Close
Close