ASUS ZenFone 5Z Teszt

Egy prémium ASUS ROG gamer headset után saját piacán egyáltalán nem prémium árazású, viszont tudásban az említett szegmenshez igen közel álló ASUS terméket tesztelhettünk, hiszen a ZenFone 5Z okostelefon járt nálunk. Az elmúlt pár hétben az ASUS mondhatni hogy csúcsmodellje teljesített főállású szolgálatot, a legnagyobb kérdés pedig az volt számunkra, hogy ez lehet e a helyes út az ASUS számára.

A ZenFone 5Z úgyis nyugodt szívvel nevezhető “Flagship killer” ajánlatnak, miközben az elmúlt néhány évben ez a szóhasználat főként a OnePlus készülékeivel fonódott össze. Maga a ZenFone család már jó ideje piacon van, emlékezhetünk még az Intel processzort használó, akkor még inkább különcködni akaró modellekre és azt is jól tudjuk, hogy a kezdetek óta a meghatározó piaci szereplésről dédelgetett álmokat a mai napig nem sikerült valóra váltani. Nem is csoda, hogy voltak mozgolódások a tavalyi év végén a vezetőségi szinten és az sem, hogy a ZenFone 5 szériával mintha egy új irányt vettek volna, ennek az iránynak pedig talán pont a ZenFone 5Z a legjobb példája.

Ha megnézzük ugyanis, hogy mire vágyik a felhasználók többsége, akkor a tökéletes megoldás tényleg valahol a “Flagship killerek” piacán keresendő, hiszen általában ezek a készülékek hoznak a csúcsmobilokhoz hasonló, a nagyokat másoló dizájnt, abszolút csúcskategóriás hardvereket és a nagy márkáknál jóval barátibb árazást. Mindehhez pedig korrekt kamera és néhány hasznos funkció társul, az összkép pedig sokszor nagyon pozitív. Nos, ezeket szerették volna összegyúrni a ZenFone 5Z-ben is, mi pedig főként arra kerestük a választ, hogy ez sikerült e.

Külső

Manapság az okostelefonok piacán rendkívül fontos a külső, már a középkategóriában is elfelejthetjük az olcsó műanyagokat, az elmúlt évek sztárja az üveg. Természetesen az ASUS sem választott más utat, a ZenFone 5Z egy igazi prémium készülék hatását kelti és anyaghasználatra annak is mondhatjuk. Nálunk az ezüst változat járt, melyet elől-hátul üveg borít és a két oldalt pedig a repülőgépeknél is használt alumíniumból készült keret fogja össze néhány gombbal.

A meglehetősen vékony házzal és a felhasznált anyagokkal nem csak jól messziről és közelről néz ki jól a készülék, kézbe venni is jó érzés, viszont egyben veszélyes is, hiszen meglehetősen csúszós. Érdemes tehát beszerezni hozzá egy tokot vagy legalább fóliázni mindkét oldalt, hiszen az üveg önmagában is érzékeny lehet az apró karcokra. Súlyra 155 grammot nyom, ami ad neki egy kis karaktert, de egyáltalán nem nehéz, szerintünk pont jó.

Szerencsére a letisztult készüléke korát éljük, így sok extra elemről nem számolhatunk be nektek, de ahogy mondtuk, néhány gomb és fontos elem még azért akad a kereten. A készülék bal oldalán találjuk meg például a SIM-kártya modult, mely a szokásos tűvel kiszedhető tálcát jelenti és helyet ad a microSD bővítésnek is. Felül két antennacsík bontja meg az összképet, de került a két oldal aljára és a készülék aljára is hasonló festés. Ezek egyáltalán nem zavaróak, jól tudjuk, hogy szükség van rájuk. A jobb oldalt találkozhatunk a hangerőszabályzóval, illetve a ki/be kapcsoló és képernyőt lezáró, feloldó gombbal. Ezek jó minőségű, kellő visszajelzést biztosító gombok, talán egy picivel lehetnének vastagabbak, de ezt csak akkor éreztük, ha asztalon fekve szerettük volna használni őket. Az alsó részen kapott helyet az USB-C csatlakozás, mely elsősorban a töltésért felel és nem maradt le a 3,5 milliméteres jack-dugó sem, melynek sokan örülni fognak.

Kijelző

Körbeérve a készüléken nem maradt más, mint az előlap, melyet a 6,2 hüvelykes, 19:9-es képaránnyal és Corning Gorilla Glass 3-as védelemmel rendelkező Super IPS+ panel ural. A 6,2 hüvelyken 2246 x 1080 pixel jelenik meg, amit FullHD+ felbontásnak is neveznek. Ez manapság teljesen átlagosnak mondható, igazából teljesen megfelelő pixelmennyiségről beszélhetünk, fölösleges a 2K-4K vonalon lovagolni.

Ami talán a felbontásnál és a panel típusánál is fontosabb, az a “Notch”, vagyis a sziget megléte. Az ASUS ebben az elsők között kezdte el nyíltan másolni az Apple iPhone X modelljét és annak utódait. Lehet vitatkozni ennek szépségével, de az tény, hogy a gyártók végső céljához, vagyis a teljes előlapot uraló kijelzőhöz ez az egyik odavezető út. Ahogy az újabb iPhone modelleknél és most már sok riválisánál, úgy a ZenFone 5Z esetében is nagyjából az első hétig volt feltűnő a sziget, utána már észre sem vettük hogy ott van. Persze lehet vitatkozni azon, hogy minek is oda, ha olyan technológiát úgysem építettek bele az ott található kamerába, mint az Apple-féle FaceID, de azért az tény, hogy így is sok szenzornak és modulnak ad otthont.

Azt pedig már a következő generációról érkező hírekből, pletykákból látni lehet, hogy a tavalyi évet jellemző sziget után úgy fest, hogy a ZenFone 6-os okostelefonok többségének kijelzőjét csak egy-egy kameramodulnak helyet adó kis sziget fogja megtörni. Ezt azért még ne vegyük biztosra és természetesen a ZenFone 5Z esetében is el lehet tüntetni a szigetet. Szoftveres úton a ZenUI felület biztosítja a felső fekete sáv bekapcsolását, mely teljes mértékben beolvasztja a szigetet és külsőre egy 2016-2017-es készülékké varázsolja a mobilt.

A kijelző kapcsán még hozzá kell tenni, hogy kellően fényes és jó panelről beszélhetünk, a színek igen szaturáltak és erősek. Ami viszont dicséretes, az a panel személyre szabhatósága, hiszen ahogy a ZenFone 5/5Z modellekről készült Tippek-Trükkök cikkünkben is említettük, rengeteg beállítási lehetőség várja a felhasználókat, így akár teljesen egyedi színvilágot is összehozhatunk.

Teljesítmény

A “Flagship Killer” okostelefonok egyik jellemzője, hogy a viszonylag alacsony ár mellett az aktuális csúcshardvert még így is képesek belepakolni a gyártók. Ezt a ZenFone 5Z is remekül példázza, hiszen papíron abszolút a legjobbak között van a készülék, melynek lelkét egy Qualcomm Snapdragon 845-ös csúcsprocesszor és 6GB RAM adja 64GB belső tárhely mellett. Ez a kombináció jelenleg is a legjobbak között van, abszolút élmezőny, hosszú évekre elegendő erőt kell hogy biztosítson a gördülékeny felhasználói élményeknek.

A bivalyerős hardvert az ASUS számos AI (Mesterséges Intelligencia) funkcióval igyekszik még jobban a felhasználó rendelkezésére bocsájtani. Ilyen AI tákolmány például az AI Boost, mely a teljesítményigényes játékokhoz és alkalmazásokhoz kihozza a maximumot a hardverekből, így még jobb játékélményt és felhasználói élményt kapunk a legfontosabb pillanatokban. Hasonló eredményt kínál az OptiFlex technológia is, melynél a készülék igyekszik még gyorsabb a rendelkezésünkre bocsájtani a leggyakrabban használt alkalmazásokat. Részletesebben ezekről is írtunk már a tippek-trükkök rovatunkban és természetesen ezeket mind-mind érdemes bekapcsolni, de persze további óriási teljesítményjavulást ne várjunk tőlük, így is villámgyors mobilról beszélhetünk.

Manapság az üzemidő és az ezt meghatározó akkumulátor is egy nagyon fontos tényező a felhasználók számára és ebben sincsen sok különbség egy akár kétszer-háromszor ennyibe kerülő készülék és az ASUS ZenFone 5Z között, sőt az ASUS erre a területre kimondottan nagy hangsúlyt fektetett. Na ez persze nem az akkumulátor méretében figyelhető meg a legjobban, bár a 3300 mAh-os modul nem mondható kevésnek, de kiemelkedően soknak sem. Aki ennél nagyobbra vágyik egy hasonló külsőben az ASUS ZenFone széria minden jó tulajdonságával, annak a nem is olyan régen bemutatott Asus Zenfone Max Pro (M2) lehet a jó választás a maga 5000 mAh kapacitású akkumulátorával.

A ZenFone 5Z-nél maradva az erő mellett ezen a ponton is meg kell említeni a mesterséges intelligencia szerepét. A tippeket és trükköket bemutató cikkünkben részletesebben szó van az akkumulátort érintő szoftveres opciókról is. Lényegében a különféle akkumulátor módokkal a felhasználói szokásokhoz és az aktuális szükségletekhez igazíthatjuk a készülék energiafelhasználását. Számos gyári beállítást kapunk, melyek például az extra teljesítményt vagy éppen a visszafogott energiafelhasználást és a túlélő üzemmódot is jelenthetik. Szerencsére utóbbiakra tényleg csak extrém esetben lehet szükségünk, hiszen igen aktív felhasználás mellett sem kellett már délután azon aggódni, hogy mikor és hol fogjuk tölteni a készüléket. Egy munkanapot, levelezéssel, telefonálással, böngészéssel és az esti közösségi médiában való szörföléssel szinte mindenkinél ki fog bírni, visszafogottabb felhasználás mellett vagy idősebbeknél pedig akár kettőt is.

Tölteni csak a már említett USB-C csatlakozón keresztül tudjuk a készüléket vagyis nincs vezeték nélküli töltés. Ez sokak számára azért fájó lehet, hiszen a riválisok közül több is támogatja már ezt az opciót, de még mindig nem olyan elterjed, mint sokan gondolnák, mi úgy gondoljuk, hogy idén azért már megkapjuk, de megértjük azt is, hogy valahol még is meg kell fogni a gyeplőt egy ilyen készülék megtervezésekor, különben könnyen Samsung Galaxy áraknál találhatjuk magunkat. A mellékelt masszív, 18 Wattos töltő egyébként is nagyjából másfél óra alatt képes a nulláról maximumra tölteni az akkumulátort, melyre csak elismerő bólogatás lehet a válaszunk. Az AI nem csak a különféle felhasználói módoknál van jelen az akkumulátort illetően, hanem a töltésnél is. Éjszaka például gyorsan csak 80 százalékig tornázza fel az akksit, a maradék húsz százalékot szépen lassan teszi hozzá reggelig, ezzel is kímélve annak épségét.

Szofver

Sok más gyártóhoz hasonlóan az ASUS is saját külsőt és extra funkciókat húz a Google nevével fémjelzett Android operációs rendszerre. Ez az ASUS-nál a ZenUI névre hallgat, ezért a ZenFone 5-ös széria értelemszerűen a ZenUI 5.0-t kapta magára. Nos, ami egyből szembetűnhet az az, hogy itt bizony nem egy visszafogott kis módosításról van szó. Akik a gyári Android letisztultságára és egyszerűségére vágynak, azoknak vagy abszolút felejtős választás az ASUS ZenFone család vagy pedig az első bekapcsolás után komoly módosításokba, skinek és launcherek letöltésébe kell kezdeniük.

Egy átlagos felhasználót egészen biztosan nem fog zavarni a ZenUI legfrissebb felülete, mi pedig már használtunk korábbi ASUS mobilt, így elmondhatjuk, hogy ezen a téren is sokat fejlődött a gyártó. A már sokat említett tippek-trükkök cikkünkben lényegében pont a ZenUI 5.0 remek funkcióról olvashattok, mindenképpen érdemes átfutni, tényleg sok hasznos beállítási lehetőség található közöttük. A ZenUI 5.0 alatt egyébként az Android 8.0 Oreo rendszer fut a dobozból kivéve, de pont a napokban kezdődött meg az Android 9.0 Pie frissítés kiosztása erre a készülékre, így érdemes lecsapni a majd 1GB-os frissítésre.

A felület tehát meglehetősen színes, az ASUS is azon gyártók közé tartozik, akik szeretik saját szoftveres fejlesztéseikkel is teletömni a készülékeket, melyeket mi egyáltalán nem támogatunk, de mégis sokak számára hasznos lehet. Sajnos ilyen esetekben mindig előjön a power user vs. átlagfelhasználók téma, előbbi pontosan tudja mit vesz és azzal mit vállal, utóbbinak pedig jóformán mindegy a UI felület és örül, ha az valamilyen hasznos extrát kínál számára. Szerencsére ahogy már említettük a ZenUI 5.0 rengeteg hasznos szoftveres funkciót kínál, a több felhasználói fiókhoz használható dupla applikációk remekül működnek, az akkumulátor és a kijelző beállításai nagyon egyszerűek és praktikusak, eltüntethető a sziget a kijelzőről és bárhol-bármikor nagyon egyszerűen készíthetünk képernyőmentést is.

Kamera

Néhány modernebb extra funkció mellett a kamera szokott az a pont lenni, ahol a Flagship killer készülékek elvéreznek a 2-3x drágább riválisokkal szemben, mely valamilyen szinten érthető is. Az viszont örömteli, hogy az elmúlt években már elérkeztünk oda, hogy egy középkategóriás készülék simán kivált egy átlagos otthoni digitális fényképezőgépet, a Flaghsip killerek pedig ennél is tovább szoktak menni és számos extrával örvendeztetik meg a felhasználókat. Ilyen például a mostanság igen trendi többkamerás hátsó felállás is, melyet a ZenFone 5Z is megkapott.

A két hátsó kamera közül az alapméretezett lencse egy 12 megapixeles, f/1.8-as fényerővel és autófókusszal rendelkező szenzort kapott, míg a második lencse egy 8 megapixeles, széles látószöget kínáló megoldás. Ez a felállás szerintünk az egyik legpraktikusabb és legjobb megoldás, a széles látószög többször hasznosabb lehet, mint mondjuk egy kétszeres optikai nagyítás. A kamera applikáció gyorsan indul, az autófókusz is meglehetősen gyors.

Természetesen rengeteg beállítási lehetőséget kapunk a gyári szoftverben, különféle előre beállított üzemmódok mellett a Pro móddal teljes mértékben átvehetjük az irányítást, de rábízhatjuk a mesterséges intelligenciára is a dolgokat, mely felismeri, hogy mit is szeretnénk lefotózni és ahhoz igazítja a beállításokat. Az elmúlt évek nagy divatja, a portré mód is külön opciót kapott és ahogy általánosságban, úgy erre a módra is elmondható, hogy megfelelő fényviszonyok mellett igen jó képet csinál a készülék. Normál körülmények között a több ezer instagram követőnknek sem tűnne fel, hogy egy 150 000 Ft-os készülékkel készültek a fenék selfiek és nem egy háromszor ennyibe kerülő iPhone vagy egy 5x ennyibe kerülő DSLR és egy dedikált fotós a felelős értük.

Éjszaka a készülék teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után, ugyan van dedikált mód, de az hol elkapja a fonalat, hol nem. Igaz ezzel még a csúcsmobilok és így vannak, hiába igyekeznek a gyártók, a fizika az fizika. A videózás terén a 4K felbontás 60fps mellett is működőképes opció. Családi videókra, egy-egy szülinapi gyertya elfújására vagy akár valami hirtelen dolog lekapására teljes alkalmas a készülék, de akik a komolyabb mobil videózásban látják a jövőjüket, azok aligha adják majd fel miatta az iPhone-ról dédelgetett álmaikat.

Az előlapi, 8 megapixeles kamerát csak egy bizonyos célközönség szokta leginkább használni, számukra pedig már dedikált modellek is léteznek. Természetesen videótelefonálásra teljesen megfelelő és egyébként a selfiek sem fognak rosszul kinézni. Ha pedig mi magunk néznénk ki rosszul, akkor egy-két filter meg a beauty mód majd segít rajtunk, amit rögtön a kezdőképernyős, a Selfie Master opciók között hamar meg is találunk. Itt kapott helyet a ZenMoji is, melyet szintén az Apple-től koppintott a gyártó. Az Animoji-hoz hasonlóan cuki állatok és egyéb kreálmányok képesek felvenni az arcunk vonásait, néhány perci szórakoztató meg az első héten minden kollégának, barátnak küldünk így valamit, hogy tudassuk, a mi készülékünk is képes erre, de utána aligha fogjátok majd használni.

Összegzés

Az ASUS ZenFone 5Z jelenleg picivel 150 000 Ft feletti áron kapható a magyar piacon, hivatalos, 2 éves ASUS gyári garanciával. Ez majdnem fele annyi, mint egy aktuális androidos csúcsmobil és lassan harmada az Apple árazásának. Persze így sem olcsó, mondhatni, hogy egy havi fizetés, de akik ezen a területen is a kiváló ár/értéket keresik, azok általában pont ebben az árszegmensben keresgélnek. Riválisa akad bőven, elég csak a már emlegetett OnePlus jelenlegi megoldását ismét felhozni, csak hogy azt leginkább a gyártótól, kintről szokták megrendelni, hogy megérje. Akkor viszont nem tapizhatjuk meg, nem vihetjük be garanciáztatni és a helyi boltok akcióival sem igazán tudunk élni.

Az viszont biztos, hogy aki egy ZenFone 5Z-re ruház be, az jó néhány évre kiváló teljesítményt, szinte minden igényt kielégítő kamerát és egy nagyon kecses, modern készüléket tudhat a zsebében. Ennél jobban eltalált ASUS készülékkel még nem találkoztunk és ezek után már alig várjuk, hogy megjelenjen a ZenFone 6-os széria a legújabb piaci trendekkel és remélhetőleg ismét számos hasznos ASUS extrával.

Dizájn - 9
Teljesítmény - 8.8
Ár/Érték - 8.9
Kamera - 8
Üzemidő - 9.1

8.8

A ZenFone 5Z az eddigi legjobb felsőkategóriás ASUS okostelefon, mely komoly ellenfele az elmúlt évek népszerű Flagship Killer mobiljainak.

User Rating: Be the first one !

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Close
Close