Érkezik az ASUS TUF GeForce RTX 2060

Az ASUS számos különböző szériát kínál a játékosok számára, melyek tagjai nem csak a nevükben és a külsejükben különböznek egymástól, hanem valódi, sokak számára fontos pontokban találjuk meg egy-egy új név okát. Az NVIDIA GeForce RTX 2060-as kártyája például egy potenciális sikertermék, hiszen ár/érték arányban meglehetősen jó ajánlat a többi kártyához viszonyítva, így nem csoda, hogy már a bemutatáskor több modellt is készítettek belőle a gyártók. Az ASUS számára azonban még nem volt teljes a paletta, így hosszú idők után ismét kaptunk egy TUF grafikus kártyát.

A TUF (The Ultimate Force) család tagjai rendkívül népszerűek, hiszen a felhasználók tudják, hogy ezek a modellek kimondottan sokat fognak bírni, a legjobb alkatrészekből rakták őket, számos speciális védelemmel és fejlesztéssel, valamint akár a riválisoknál jóval hosszabb garanciális idővel is bírhatnak. Az első TUF kártya 2016-ban jelent meg és egy hasonló pozícióban lévő modellből készült, hiszen a GTX 950 TUF Echelon-ról beszélhetünk. Később ez a széria főként az alaplapokról és a TUF családhoz tartozó külsős kiegészítőkről (számítógépház, tápegység stb…) szólt, de úgy fest, hogy hamarosan akár egy teljes TUF gépet is összerakhatunk.

Bemutatkozott ugyanis az ASUS TUF GeForce RTX 2060, melyből rögtön két változatot is készítettek. Az ASUS TUF GeForce RTX 2060 6GB GDDR6 (TUF-RTX2060-6G-Gaming) jelenti az alap változatot, míg az ASUS TUF GeForce RTX 2060 OC edition 6GB GDDR6 (TUF-RTX2060-O6G-GAMING) nevéből adódóan a gyárilag felpörgetett modell szerepét tölti majd be. Külsőre mindkét kártya megegyező vonásokat tudhat magáénak, melynek legfontosabb eleme a TUF család védjegyének is mondható “camo” dizájn, mely jelen esetben egy szürkés-feketés árnyalatot vesz fel.

Maga a kártya 20,4 centiméter hosszú és 12,5 centiméter magas, vagyis meglehetősen kompakt és “csak” két helyet foglal el. Ebből adódóan kompaktabb LAN/eSport gépekbe és kisebb konfigurációkba kiváló választás lehet, hiszen az 1080p Full HD felbontás és a megfelelő számú fps a legnépszerűbb címek esetében nem jelent kihívást a kártyáknak. Mindkét modell 6GB GDDR6 memóriával rendelkezik, az alap változat 1,365MHz-es alap órajelet kapott, csakúgy, mint az NVIDIA Founders változata, de Gaming módra állítva már 1,689MHz-et kapunk, OC módban pedig az 1,710MHz-es sebesség sem probléma.

Az ASUS TUF GeForce RTX 2060 OC edition még ennél is többre képes, hiszen már Gaming módban eléri az 1,710MHz-et, míg OC-ra állítva 1,740MHz-ig megy fel az órajel. Természetesen ez még nem a végső teljesítményt jelenti, OC modell lévén saját felelősségre akár tovább is lehet majd húzni. A teljesítményüknek megfelelően legalább egy 500 Wattos minőségi tápegységet ajánlott hozzájuk az ASUS, ami egy darab 8-as csatlakozóval adhat nekik áramot. A csatlakozások terén két darab HDMI 2.0b és egy-egy darab DVI-D, illetve DisplayPort 1.4 található a kártyákon.

A hűtésükről két 80 milliméteres, dupla csapágyazású, IP5X porállósági szabványnak megfelelő ventilátor gondoskodik, melyek alacsony terhelés esetén meg sem mozdulnak, így a kártya zaj nélkül is képes üzemelni. A kártya természetesen a gyártó Auto-Extreme nevezetű, automatizált gyártási technológiájával készült, illetve a TUF márkanévhez hűen minden kártya átesik egy 144 órás tesztprogramon, ahol komoly nyomást helyeznek rájuk, ezzel is szimulálva a hosszú éveken át tartó használatot.

A kártyák pontos megjelenési dátuma és árazása még nem ismert, kint állítólag becsúsznak majd 370 dollár alá.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Close
Close