Zenshop
×
 x 

0 termék, a kosár üres

A hordozható számítógépek piacán óriási verseny zajlik a gyártók között, a felhasználók pedig óriási innovációval nem találkoznak minden évben, így egy-egy vásárlás bizony legalább 2-3 évre szól. Ezért is mondhatjuk azt, hogy itt bizony több szempontból is meg kell találni a számunkra ideális modellt, nem köthetünk sok terülten kompromisszumot.

 

Ez elmúlt évek egyik legnagyobb trendje egyértelműen a kijelzők körüli kávák vékonyítása és jórészt ennek köszönhetően a készülékméretek csökkentése volt, miközben a hardveresen az Intel és most már az AMD is hozzáteszi a maga kis frissítéseit. Csakhogy a legtöbb gyártó ezen a vonalon indult el, így mindenkinek ki kellett még találnia valamit, hogy egyedivé tegyék a kínálatukat. Szerencsére ebben az ASUS nagy mester, hiszen a ZenBook szériát számos extrával kínálják, melyeket máshol nem igazán találunk meg.

zenbook13 1

A meglehetősen vékony káva nem vette el a lehetőséget arra, hogy normális helyre kerüljön a webkamera, melyet manapság egészen elképesztő és nem túl praktikus helyekre próbálnak meg elhelyezni a riválisok. Ráadásul Windows Hello támogatást is kapunk az IR rendszernek hála, vagyis a Windows-ba való bejelentkezés abszolút zökkenőmentes lesz. Nem csak a kijelző körüli káva vékony, hanem a maga 16,9 milliméteres “vastagságával” a gép is egy vékonyabb darab, de ebből a szempontból vannak még ütősebb ajánlatok is a piacon. A 302 x 189 x 16,9 milliméteres méret és az 1,09 kilogrammos súly jó pár éve még a netbook kategória ismérve volt, ahol 10 hüvelyk körüli kijelzőkről beszélhettünk, így azért érzékelhető az ASUS ezen a területen történő jelentős előrelépése. Az alumínium ház szintén rátesz a minőségérzetre és ebben a kategóriában már abszolút elvárt, hiszen a ZenBook 13-as gépek 300 000 Ft környékén kezdődnek.

A kijelző egy Full HD felbontású VA panel, meglehetősen élénk és szép színekkel, melyeket már megszokhattunk az ASUS gépektől. Egy ultrabook kategóriás, átlagfelhasználásra és könnyedebb munkákra szánt masinánál ennél többre nincs is szükség, videókat vágni és műtermet vezetni bizonyára nem erről a gépről fogunk. Úgy gondoljuk, hogy ennél több ebben a kategóriában nem kell, más terülteken pedig az ASUS is tudja, hogy ha többre van szükség, elég csak megnézni a ZenBook Pro gépeket. Hátrányaként egyedül az alacsony fényerőt emelhetjük ki, mely benti használat esetében nem jön ki, de kint és főleg nyáron már megérezzük majd. Az ellenfelek között vannak fényesebb panelek, nem mondanánk, hogy ez hatalmas hátrány lenne, hiszen az összkép még mindig kárpótol minket.

Körbejárva a gépet elégedettek lehetünk a csatlakozásokkal, hiszen kapunk egy dedikált töltőt, egy USB 2.0, egy USB Type-C és egy USB 3.1 Gen2 csatlakozót is, míg a tévére vagy egy nagyobb monitorra a HDMI csatlakozáson keresztül csatolhatjuk a gépet. Ezeken felül érdemes megemlíteni a microSD kártyaolvasót, mely kapcsán egy normál SD kártyát fogadó helynek jobban örültünk volna. A dobozban találunk még egy USB-Ethernet átalakítót is, vagyis a vezetékes hálózati csatlakozás is megoldott, a fejhallgatónkat pedig a szokványos 3,5mm-es csatin keresztül köthetjük a géphez. Összességében tehát majdnem minden megvan és úgy van meg, ahogy kellene, talán ebben a szegmensben már elfért volna még egy, a töltésért is felelős USB-C csatlakozó, hiszen akkor laptop, telefon, tablet és sok egyéb kiegészítő töltése is történhetne egy töltővel.

Említettük, hogy némi extra is szükséges a sikerhez ebben a mezőnyben, az egyik ilyen ASUS fejlesztés pedig az ErgoLift technológia. Ennek lényegét a neve jól összefoglalja, hiszen egy ergonómiát szolgáló emelésről van szó, mely elsőre és ki nem próbálva parasztvakításnak tűnhet, de a gépet használva tényleg hasznos és praktikus. Egészen pontosan arról van szó, hogy a kijelzőt felnyitva a zsanérok megemelik a billentyűzetet, így az ergonomikusabb kialakítás és gépelési élmény mellett a készülék alsó része is jobban szellőzik. A gép aljánál maradva sokan megörülhetnek a néhány csavar láttán, de boldogok annyira nem lehetünk, hiszen az utólagos bővítés az SSD-ben merülhet ki, a memória például az alaplappal össze van fűzve, így extrán oda kell figyelni arra, hogy pontosan melyik modellt választjuk.

zenbook13 3

A második extra a touchpad résznél keresendő. Ez nem más, mint a NumberPad, mely igazából a fizikai billentyűzetről hiányzó numpad részt olvasztja be a touchpad-be. Ennél a résznél maradva megemlítendő, hogy a billentyűzetet szokni kell, hiszen meglehetősen kompakt és rövid úton jár, de a touchpad kellően nagy és reszponzív. Az Apple megoldásától még mindig nagyon messze van, de több mint jól használható. Természetesen a háttérvilágítás nem maradt le a billentyűkről, mely szintén egy elvárható funkció ebben az árszegmensben.

Hardver

Az elmúlt években óriási előrelépés nem történt az Ultrabook kategóriát tekintve, hiszen ezek a gépek nem igazán kapják meg a legújabb, valódi erővel is rendelkező grafikus kártyákat, amelyek piaca tényleg sokat tudott előre lépni. Cserébe főként az Intel dominál a Core-szériás chipjeivel és a hozzájuk tartozó grafikus egységeivel. Egyedül az SSD-k piacán a PCIe megoldások hoztak igazi gyorsulást, míg a memória átlagban már jó ideje 8GB-ot áll. Nos, ezzel nagyjából le is írhattuk a ZenBook 13-as család hardveres képességeit, hiszen a processzorok terén négymagos Intel Core i5 (i5-8265U – 1,6/3,9 GHz, 15W TDP, 6MB Cache) vagy szintén négymagos Intel Core i7 (i7-8565U – 1,8/4,6 GHz, 15W TDP, 8MB Cache) áll a vásárlók rendelkezésére.

A memória terén itthon főként a 8GB-os modellekkel találkozhatunk a boltokban, melyek egy LPDDR3-as lapok. Ezen sokan csodálkozhatnak, hiszen a DDR4-es szabvány már jó ideje hódít, ugyanakkor egy ilyen gépnél, pláne bővítési opció nélkül aligha vennénk észre a különbséget. A tárhely természetesen PCIe csatlakozású , a mi gépünkben egy 1TB-os egység dolgozott, de találkozhatunk 256GB-os és 512GB-os ajánlatokkal is. Sok ultrabook esetében 256GB a belépő és sokaknak elég is ennyi.

Összességében tehát nem egy erőművel van dolgunk, de mindkét Intel Whiskey Lake egység igazán jó darab, négy fizikai magjukkal még több évig kitartó erőt biztosítanak majd. A memória terén a legtöbbeknek elég lehet a 8GB, míg a tárhely kellően gyors és a méretekbe sem tudunk belekötni.

zenbook13 2

Üzemidő és mindennapos használat

Az 50 Wh kapacitású akkumulátor nem egy extra nagy egység, de a hardver sem eszi meg annyira. A dedikált töltő kapcsán már elmondtuk, hogy örültünk volna, ha USB-C kábellel kellett volna életet lehelni bele, de azért a dobozban található töltő sem egy nagy darab, és néhány órás használathoz nem is kell mindig magunkkal vinnünk. Átlagos felhasználás mellett ugyanis nagyjából 7 óra körüli üzemidővel számolhatunk, vagyis egy munkanapot a legtöbbeknél ki fog bírni, egy-egy külsős meeting esetében pedig nyugodtan maradhat az irodában a töltő.

Ahogy említettük, mi vittük magunkkal minden nap és külön tokot nem kellett használnunk, hiszen a csomagban a felbontáskor rögtön a dedikált, mappa-szerű tartóval találkozhatunk. Ez egy nagyon nagy piros pont, jó minőségű, stílusos és az alumínium házat megfelelően védő tokról beszélhetünk, melyet szinte biztosan mindenki használni fog és ha külön árulnák, akkor akár 5-10 000 Forintot is el lehetne érte kérni. Az 1kg körüli súly a nőknek sem jelenthet gondot, a mindennapok során igazolódik, hogy nem véletlenül az ultrabook kategóriába esik a gép.

Összegzés

Az ASUS ZenBook 13 (UX333F) modellek itthon mostanság nagyjából 315 000 Forint környékén kezdenek, ami a jogtiszta Windows 10 operációs rendszer és a két év hivatalos ASUS garancia mellett az Intel Core i5-ös processzorból, 8GB memóriából és 256GB tárhelyből álló kombinációt kapjuk meg. Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van a Core i7 8565-re és megkétszereznénk a tárhelyet, akkor 400 000 Forint környékén találjuk magunkat. Ezekben az árkategóriákban már bőven akad más ajánlat is, de jobb nem igazán. Szerintünk a legtöbbek számára elég lesz az Intel Core i5, a 8GB RAM és a 256GB-os belső tárhely, így mi ezt a kombinációt ajánljuk.

A minőségi dizájn, a vékony kávák, a kellően erős hardver és a márkanév által jelentett megbízhatóság kategóriájának egyik legjobb ajánlatává teszi a gépet. Főként az Acer Swift vonal jelentheti itthon a konkurenciát, náluk valamivel olcsóbban is megúszhatjuk a hasonló hardvert, de a vékony kávát, az ErgoLift technológiát és a különlegesebb összhatást elveszítjük.

 

×

ASUS GX531GW BLACK 01

ASUS GX531GW

Intel® Core™ i7-8750H 6 x 2.2 GHz (9M Cache, 3.9 GHz), 15.6" 1920X1080 FHD, 24GB DDR4, 512GB, Geforce RTX 2070 Max-Q 8GB, 802.11ac + Bluetooth 5.0, Windows 10

778 990 Ft

Tudjon meg többet Vásárolja meg MOST!


FEL