Zenshop
×
 x 

0 termék, a kosár üres

Manapság már a középkategóriában is kiváló, a legtöbb felhasználói igényt maximálisan kielégítő okostelefonokkal találkozhatunk, ráadásul a verseny is óriási a gyártók között, hiszen tömegszegmensről beszélhetünk. Mindenki a jó árú, jól felszerelt és most már jól is kinéző okostelefonokat keresi, hiszen az elmúlt évek nem csak a technológiai fejlődésről szóltak ebben a mezőnyben, hiszen a felhasznált anyagok és a dizájn területein is óriási fejlődéséről beszélhetünk. Ennek ékes példája mai tesztalanyunk, az ASUS ZenFone Max Pro M2 okostelefon is, mely nem kifejezetten a gyártó középkategóriás fő versenyzője, hanem egy itt-ott megvagdalt, akkumulátor-centrikus mindenes.

 

Azt szeretjük ezekben a mobilokban, hogy nem sokat kell foglalkozni az egész piacot megrengető technológiai újításokkal és nem kell a készülék erejét különféle grafikonokkal alátámasztani, sokkal inkább számolhatunk be nektek arról, hogy milyen is volt néhány napig több órán át használni, hogy teljesít az az extra benne, amiért tulajdonképpen piacra dobta ezt a modellt az ASUS és legfőképpen azt kell átadnunk, hogy megéri e a készülék.

product 1024x1024

Azért persze ne feledkezzünk meg a kötelező körökről és a hardveres ismertetés előtt kezdjük a külsővel. Van is miről beszélni, hiszen rögtön óriási változást vehetünk észre az előző generációhoz képest, mely még talán a 2016-2017-es éveket idézte. Akkor ugyanis még igen sok műanyaggal találkozhattunk, jobb esetben pedig az alumínium dominált, ahogy a ZenFone Max Pro M1 esetében is, mely leginkább egy androidos iPhone 6-ra hajazott számunkra. Az újabb generáció azonban ahogy már a bevezetőben is írtuk, abszolút 2018-2019-es külsőt kapott vagyis az üveg vette át a vezető szerepet. Kézben tartva akár egy prémium készüléknek is elmenne a telefon, pedig attól árban nagyon messze van és azért a realitás talaján maradva felszereltségben sincs még olyan közel, mint azt sokan szeretnék.

Az előlapot tehát egy 6,26 hüvelykes Full HD+ kijelző (2340×1080 pixel) uralja, mely meglehetősen nagy. Azért az látszik, hogy a gyártó nem ennél a modellnél törekedett leginkább a kávamentes álomkészülék megalkotására, hiszen az alsó részen jókora hely maradt még a kijelző alatt, a felső részen pedig a ZenFone 5 szériától megszokott szigetet láthatjuk. Egyébként ezzel nincs is semmi baj, abszolút jól használható, nagy kijelzőről van szó és a Full HD felbontásnál sem várhatunk többet a kategóriában. Igaz, jól tudjuk, hogy nem minden a felbontás és természetesen nem OLED panellal van dolgunk, de az előző generációhoz képest itt is sokat léptek előre, teltebb színeket, jobb fényerőt és összességében minőségibb panelt kapunk. Extraként megemlítendő, hogy Corning Gorilla Glass 6 védelmet is kapott a kijelző, kategóriájában pedig talán ez az egyik legolcsóbb Gorilla Glass 6-os megoldás.

A sziget már egyáltalán nem zavaró számunkra, hiszen jó néhány 2018-as készüléket használtunk már és nyugodtan mondhatjuk, hogy mást sem igazán fog zavarni pár nap használat után. Persze hiper-szuper technológiát használó FaceID megoldást nem kapunk, de az arcfelismerős képernyőfeloldás meglehetősen gyors, de természetesen akad más opciós is. Hátul ott a villámgyors ujjlenyomat-olvasó, mely nagyjából fél másodperc alatt fel is oldja a készüléket és kellemes helyen van, hiszen vertikálisan a hátsó rész felső felében, horizontálisan pedig középen. Persze használhatunk jelszót, kódot vagy akár ki is iktathatjuk az összes biztonsági belépést.

00bd11c76875e34f90e824e76e3e79c4 1024x702

A gombok a készülék jobb oldalán kaptak helyet, semmi extrával nincs dolgunk, hiszen egy képernyőzár/ki-bekapcsoló gombot és egy hangerőszabályzót kapunk. A bal oldalon található SIM tárolóban akár két 4G LTE-s kártyát és még egy 2TB-os microSD kártyát is elhelyezhetünk (régiótól függően), tehát hely hiányban biztosan nem fogunk szenvedni és ha olyan modellt veszünk, akkor mindkét kártyánk standby módban lehet, ezért akár egy készülékkel is használhatjuk az üzleti és otthoni számainkat. Bár itthon a kétkártyás megoldások nem olyan elterjedtek, mint például az ázsiai országokban, így vélhetően a jó néhány helyen olyan készülékkel találkozunk majd, melybe egy SIM és egy microSD fér, de nem árt tudni, hogy akinek szüksége van a két kártyára, annak szintén opció ez a modell.

Az alsó részen találjuk a hangszórót és sokak örömére a 3,5 milliméteres jack-csatlakozó is megmaradt, bár saját véleményünk szerint ideje lenne már túllépni ezen és elfogadni annak halálát az okostelefonok piacán. Pláne úgy, hogy cserébe talán kaphattunk volna USB-C csatlakozót a microUSB helyett, mely 2018 végén már eléggé ciki egy ilyen gyártótól. Nem szeretnénk lelőni a poént, de a cikk írása közben is annyira fel tud idegesíteni az USB-C hiánya, hogy már most eláruljuk: ez a készülék legnagyobb hibája. Mi simán feláldoztuk volna a jack-csatlakozást cserébe a modernebb, multifunkciós töltési megoldásért és nagyon reméljük, hogy a Max Pro M3 már megkapja azt.

image023 1024x682

Hátul szintén üveg burkolattal van dolgunk, így az összhatás tényleg igazán prémium. Nem csak a gyári képeken néz ki jól a készülék, hanem élőben, kézben tartva is komoly megoldásnak tűnik. A hátsó részen tehát a már említett ujjlenyomat-olvasó mellett a két hátlapi kamerát és az őket segíti LED fényt találjuk. Hatalmas kiemelkedéssel nincs dolgunk, de azért nem teljesen lapos a kamera körüli sáv. A külsőnél még megemlítenénk, hogy jó néhány színt kínál az ASUS, melyek mindegyike jól áll ennek a dizájnnak. Férfiak és nők, valamint fiatalok és idősebbek kezében egyaránt jól állnak majd ezek a mobilok.

Hardver

A külső után nézzük meg, hogy mi vár ránk a burkolat alatt. Panaszra nem lehet okunk, hiszen egy nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 660-as chipkészlettel van dolgunk, mely AI egységgel is rendelkezik. Ezt ahogy néztük, itthon leginkább 6GB RAM fogja kiegészíteni, de nem ár tudni, hogy van 3 és 4GB-os változat is. 6GB memóriát még a csúcsmodellek is megirigyelnek, így örvendetes, hogy itthon ez a változat terjedhet el 64GB belső tárhellyel, ami a bővítés praktikumával együtt nézve abszolút elég.

Ez a konfiguráció azt jelenti, hogy jó néhány alkalmazást nyithatunk meg egyszerre és használhatunk kedvünk szerint egymás mellett/után. A legtöbbek számára egy időtálló hardverről beszélhetünk, mely az árkategóriát nézve is remek kis csomag. Az általános felhasználás mellett akár játékra is használható a készülék, hiszen nem csak a RAM mennyisége elég ehhez bőségesen, hanem a Snapdragon 660 és a benne lévő Adreno 512-es grafikus gyorsító sem gyenge. Ha hasonlítgatnunk kellene ezt a csomagot, akkor azt mondhatnánk, hogy valahol a Snapdragon 835-tel szerelt csúcsmobilok környékén, 10-15 százalékkal alattuk lehet a teljesítmény, ami azért nem rossz.

Rendszer

A hardver abból a szempontból sem rossz, hogy az Android 8.1 Oreo rendszert kapjuk meg gyári formában a készüléken, mely ugyan nem a legszebb és legkifinomultabb UI, mégis jól tudjuk, hogy a legjobb választás, amit egy gyártó tehet. Sokkal letisztultabb és gyorsabb rendszert kapnak a felhasználók, mely főleg az Android esetében nagyon fontos, hiszen ez a modell akár még 3-4 év múlva is jól teljesítő csomag lehet. Nincsenek fölösleges csicsák, igazából a Google alkalmazásain és az alapvető dolgokon kívül csak a Facebook, Messenger és Instagram hármast kapjuk meg, melyeket vélhetően mindenki telepíteni.

m2 ui

Ennek a választásnak mi nagyon örültünk és szerintünk minden felhasználó jobban jár majd így, mint egy agyonkozmetikázott ZenUI-val. Azért nem véletlen, hogy a felsőkategóriában még a ZenUI-ra esik a választás, hiszen az is egyre jobb és azok a készülékek hardveresen jobban is teljesítenek, így nagyon fluid élményt kínálnak még egyedi szoftverrel is. Azok optimalizálására azonban bizonyára több időt is szánnak házon belül, hiszen helyenként azért érzékeltük, hogy nem sokat foglalkoztak az optimalizálással ennél a készüléknél. Az még egy jó hír, hogy az Android 8.1 Oreo-t egy frissítéssel Android 9.0-ra frissíthetik majd a felhasználók. Az Android 10.0-ra is látunk még esélyt, de annál tovább vélhetően nem erőlteti majd a dolgokat az ASUS.

Kamera

A szenzorok terén egy középkategóriás Sony IMX486 Exmor RS-re esett az ASUS választása, mely nem egy rossz szenzor egyébként. 12 és 5 megapixeles hátsó, valamint 13 megapixeles előlapi kamerákat kapunk. Természetesen rengeteg extra AI funkciót és a manapság jól megszokott felszereltséget kapjuk, felsorolni sem egyszerű, hogy mik közül választhatunk. Az biztos, hogy egy teljesen átlagos felhasználó számára ez a három kamera tökéletesen ellátja majd a feladatokat. A családi videókat akár 4K felbontásban is rögzíthetjük, azt már tudjuk, hogy hely bőven lesz nekik. Szelfiket finomabb tónusú előlapi LED fénnyel tehetjük este is szebbé a rengeteg effekt mellett, míg a hátsó, kétkamerás felállás a még mindig nagyon népszerű portré módot is támogatja.

m2 kamera 958x1024

Azt persze ne várjuk, hogy Pixel 3 vagy iPhone XS Max szintű fényképeket készít egy olyan készülék, mely nagyjából egyharmad áron vásárolható meg hozzájuk képest, de higyjétek el, az Instagram követők többségének fel sem fog tűnni, hogy nem egy 300 ezres készülékkel lőttétek a képet. Persze a jó fényviszonyokra igencsak szükség lesz a majdnem tökéletes mobilkép megalkotásához, de természetesen van éjjeli mód és HDR opció is, melyektől csodát azért ne várjunk, de néha segíthetnek. Mostanság, hogy az anyaghasználat és a dizájn már ebben a szegmensben is a csúcsmobilokat idézi, a kamera az a rész, ahol láthatóan spórolnak a gyártók a néhány kimaradt funkció mellett. Ezt egyfelől el kell fogadnunk, másfelől pedig szerencsére itt is történtek előrelépések az elmúlt években, így ahogy már írtuk, a legtöbb felhasználó számára elegendő kamerás képességeket kínál a ZenFone Max Pro M2.

Akkumulátor-Üzemidő

Nem véletlenül úgy hívják a mobilt, ahogy. Egy akkumulátor-centrikus középkategóriás versenyzővel van dolgunk, mely ennek megfelelően egy óriási, 5000mAh-s akkumulátort kapott. Ez a hatalmas telep kiegészülve a hatékony középkategóriás hardverrel és a gyári Android operációs rendszerrel meglehetősen jó csomagnak tűnt már papíron is. A gyártó mérései szerint akár 35 nap 4G-s üzemmódot, 45 órányi 3G beszélgetést, vagy akár 23 órányi Wi-Fi webböngészést, 19 órányi online videólejátszás és 10 órányi játékidőt csikarhatunk ki belőle. Persze ezeket az adatokat nem szabad biztosra venni és a valós felhasználáskor eltérő értékeket kapunk. Ugyanakkor a helyzet továbbra is remek, csakúgy, mint az előd esetében. Nem sok ilyen készülék van jelenleg a piacon. Két és fél napot simán kibírt a céges mobilként használva, vagyis social média jelenléttel, nagyjából 60-70 beérkező levél elolvasásával és azok felére történő válaszadással, böngészéssel és legalább 10 hosszabb telefonálással is tudtunk még videót nézni a harmadik nap délután.

Játszani nem igazán szoktunk mobilon, így azt a részt nem nagyon teszteltük, de bizonyára munkába vagy iskolába menet és hazafelé is simán játszhatunk majd, miközben az egész délutánt és az estét is kiszolgálja a készülék. Két napot tisztán hozni fog, sokaknál pedig a 3-4 is meglehet, ami remek érték. Kétszeresen örülhetünk a remek üzemidőnek, amikor megtudjuk, hogy microUSB csatlakozóval kell töltenünk a mobilt. Ezt nem tudjuk 2018 végén, 2019-ben megemészteni. Gyorstöltési opció és vezeték nélküli töltés sincsen, ezek jelenleg úgy fest, hogy nem fértek bele az árba. Valószínűleg a következő generáció már megkapja az USB-C töltést és azért jó néhány évig még a csúcsmobilok esetében is elvoltunk a microUSB-vel, tehát nem a világ vége, de NA!

Összegzés

Az ASUS ZenFone Max Pro M2 már itthon is elérhető, méghozzá valamivel 120 000 Ft alatti áron két év hivatalos garancia mellett. Ennyiért hardveresen, szoftveresen és a funkciókat tekintve is egy korrekt ajánlat, mindezt pedig megfejelték még a hatalmas akkumulátorral és a prémium külsővel. Vannak azért riválisai itthon, elég csak a Xiaomi jó néhány hasonló modelljét megnézni, de ott van még a Huawei-Honor páros és mondjuk a Nokia is. Azonban ekkora teleppel egyik kihívója sem rendelkezik és dizájnban sem igazán tudják megverni. Helyenként jobb szoftveres optimalizálással vagy éppen jobb kamerával van dolgunk, de aki kimondottan hatalmas akksit szeretne egy megbízható márkától olyan formában, amit akár egy komoly tárgyaláson sem szégyen elővenni, annak jobb választás egy ideig nem lesz a piacon.

Kicsit feljebb keresgélve akár azt is mondhatnánk, hogy belefutunk a Flagship Killer ajánlatokba, de a legkomolyabb modellekért majnem 50 ezerrel kell többet fizetni, alatta pedig a Pocophone F1 található az említett szegmensben, mely nem ilyen prémium a külsőt tekintve, míg tudásban ez is kielégíti a legtöbb vásárlót. Az első generációhoz képest több fontos ponton is hatalmas előrelépés született, így ezek után mi nagyon várjuk az ZenFone Max Pro M3-at hasonlóan gyönyörű külsővel, még jobb hardverrel és USB-C csatlakozással. Addig is, a ZenFone Max Pro M2-ben nem fogtok csalódni, kiváló második mobil, kiváló családi készülék és kiváló munkaeszköz.

×

ASUS GX531GW BLACK 01

ASUS GX531GW

Intel® Core™ i7-8750H 6 x 2.2 GHz (9M Cache, 3.9 GHz), 15.6" 1920X1080 FHD, 24GB DDR4, 512GB, Geforce RTX 2070 Max-Q 8GB, 802.11ac + Bluetooth 5.0, Windows 10

778 990 Ft

Tudjon meg többet Vásárolja meg MOST!


FEL