Zenshop
×
 x 

0 termék, a kosár üres

Az elmúlt években rengeteget fejlődtek a hordozható számítógépek, az egyik leglátványosabb evolúció pedig egyértelműen a játékosoknak szánt masinák kapcsán figyelhető meg. Jó pár éve ezeket a gépeket még csak a laptop mivoltuk miatt nevezhettük hordozhatónak, azonban senki sem cipelte a több kilós, jó vastag gépeket és a hozzájuk adott óriási tápokat mosollyal a száján. Persze, ha nagyon kellett, magunkkal tudtuk őket vinni, de ha már ilyen komoly összegeket fektetünk egy gépbe, ezen a téren már egy ideje több vártunk a piactól.

 

Szerencsére a gyártók és a hardveres partnereik is észbe kaptak és tudták merre van a helyes irány, így egy ideje már egészen kellemes ajánlatokkal találkozhatunk a piacon, melyek között bizony olyan megoldások is vannak, melyek nem csak játékra jelenthetnek kiváló választást. Az izmos hardvereket ugyanis nem csak a játékok tudják meghajtani, hanem a professzionális szoftverek és a velük végzett folyamatok is, csak eddig ez a két szegmens jobban elkülönül. A közeledésre mai tesztalanyunk is egy remek példa, hiszen tényleg hordozható, papíron nagyon nagyon erős masinával van dolgunk, mely ASUS ROG Strix Scar II néven került nemrég piacra.

scar6 1024x1024

A GL704G néven is emlegetett modell járt nálunk, mely a legújabb NVIDIA mobil grafikus megoldással, felsőkategóriás Intel Core i7-es processzorral és számos olyan extrával szerelt, mely egy igazi gamer laptopban 2019-ben már kötelező kell hogy legyen. A legfontosabb külső és belső tulajdonságok bemutatása mellett természetesen meg is hajtottuk a gépet és a teszt második felében jó pár számszerűsített eredményt is megosztunk majd veletek.

Az ASUS G-szériás gamer megoldásainak már az első szériától kezdve igen komoly ellenfelekkel kellett megküzdeniük és mindig ki tudták állni a próbákat. Sőt, ha megnézzük az elmúlt éveket, akkor akár azt is mondhatnánk, hogy itt-ott még a riválisok előtt is jártak az ASUS ROG família G-szériás hordozható gépei, pedig a mezőnyben olyan nagyágyúk képviseltetik magukat, mint például a Lenovo, az MSI, a HP vagy a Dell/Alienware páros és akkor még nem is említettük a feltörekvőben lévő Gigabyte Aorus szériát és a kisebb riválisokat.

Valamit azonban nagyon jól tudnak az ASUS berkein belül, hiszen amint kicsomagoltuk a gépet és kezünkbe fogtuk, rögtön éreztük, hogy igen, pontosan ilyesmire van szüksége egy játékosnak 2019-ben, amikor egy gamer laptopra vágyik. Ehhez ráadásul a specifikációt el sem kell olvasnunk, elég tényleg csak kézbe venni és bekapcsolni. Minőségi anyaghasználat, kellően kompakt ház egy 17,3 hüvelykes kijelzővel óriási kávák nélkül és persze az ASUS Aura Sync RGB világítás.

scar5 1024x1024

A kijelzőről való áradozás előtt járjuk körbe a gépet, melynek végén talán még azok is elismerően bólintanak, akik igazából főként munkára keresnek egy hosszú távú, valóban erős minőségi megoldást, amivel játszani is élmény. Az alumínium ház már eleve egy komoly minőséget sugall és noha a jó pár éves elődöknél is megfigyelhető volt a jobb anyaghasználat egy ilyen, karcsúbb ház esetében egészen prémium hatást kelt. A gép súlya nem éri el a 3000 grammot, amit azért bárki el tud viselni a táskájában és noha a ház kialakításánál egyértelműen nem a letisztultság volt az első szempont, bárhol, bármilyen munkában és helyzetben megállja a helyét.

Gamer gépről van szó, így itt szerencsére nem lehet panaszunk a csatlakozásokra, bőven el vagyunk látva azokkal, melyekre egy power usernek és egy gamernek szüksége lehet. A dedikált tápellátás mellett találhatjuk meg a vezetékes internetelérést biztosító Ethernet csatlakozást, mellette egy mini-display és egy HDMI kimenet található, vagyis akár még vetíteni, előadást tartani vagy vezeték nélküli kontrollerrel tévére kötve játszani is tökéletes a gép. Velük egy oldalon kapott helyet a 3db USB 3.1 csatlakozás és a fejhallgató jack, előbbiek kapcsán pedig örülünk, hogy mellőzték a szokásos kék csatlakozószínt, hiszen így a fekete festéssel sokkal jobban beleolvad a házba, ami egyben még karcsúbbá is teszi a vizuális hatást. A másik oldalon található a Kensington zár, mellette még egy USB 3.1 és egy USB-C csatlakozás, valamint a több felhasználói szokásnál is rendkívül praktikus normál SD-kártyaolvasó. Erre az összeállításra nem lehet panaszunk, videóvágáshoz, külső perifériákhoz és egyéb kiegészítőkhöz is megvan minden, ami kellhet.

A körbejárás után nyissuk fel a 17,3 hüvelykes kijelzőt, melynek helyét azért a legtöbb gépben manapság már átvette a 15,6 hüvelyk körüli méret, de a gamereknél még akad jó pár vetélytárs és a játékoknál eleve csak előnye van a dolognak. Pláne úgy, hogy a kávák jelen esetben abszolút nem nagyok, a gép nem egy trampli valami, így tökéletes választás az átlagosnál nagyobb, még jobb játékélményt ígérő panel. Sokan tévesen mondják, írják, hogy ez egy IPS panel, pedig nem az. Maga a gyártó is úgy hivatkozik rá, hogy IPS-szintű, ami talán pont az egyik legjobb kifejezés. Mint sok gamer monitornál, itt is AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angles) panellel van dolgunk, amire vélhetően a nagyobb képfrissítés miatt voksolt a gyártó. Cserébe az igazi IPS panelek valamivel jobb színtartományt kínálnak, de igazából egy nagyon jó panelről beszélhetünk. Kellően élénkek a színek, éles a kép és a betekintési szög is nagyobb annál, mint ahogyan egy laptopot érdemes használni.

A képfrissítésre pedig persze hogy azért van szükség, mert papíron gamer, sőt eSport modellről beszélhetünk, vagyis a 144Hz már elvárt dolog. Ezt meg is kapjuk, méghozzá 3ms-os válaszidő mellett, így összességében a méretet és a minőséget tekintve is az egyik legjobb ajánlat a piacon.

scar4 1024x1024

Hardveresen sem találunk nála sokkal brutálisabb megoldást, hiszen egy nagyon jó csomagot pakolt le elénk a gyártó, melyhez képest felfelé és lefelé is vezet út, de erről majd a későbbiekben még ejtünk pár szót. A processzor szerepében egy Intel Core i7-8750H tündököl, mely kiváló választás a felsőkategóriában, hiszen játékra és multimédiás, professzionális felhasználásra is kiváló. Egy hatmagos processzorról beszélünk, mely alapjáraton 2.2GHz-en ketyegteti a magokat, de Turbo Boost esetén ez az érték már 3.9GHz-re ugrik és a 6-ból négynél még a 4.1GHz-et is el tudja érni gyárilag. Mondanunk sem kell, hogy ez a játékok esetében kiváló tulajdonság és az Intel továbbra is szélesebb körben támogatott processzor az AMD-hez képest, több fontos cím is jobban fut a “kékek” processzorain. Amire fontos felhívni a figyelmet, az az akkumulátoros használat, hiszen ilyenkor értelemszerűen nem várhatjuk el a géptől ugyanazt a teljesítményt, amit áramforráshoz csatlakoztatva ad le. Itt akár 50 százalék is lehet a különbség, de játszani azért szerencsére a legtöbben úgy szoktak, hogy a gép a konnektorhoz van csatlakoztatva.

A processzor mellett a grafikus kártya a másik rendkívül fontos pont egy gamer konfiguráció esetében és ez a mobil platformon sincs másképpen. Ebből a szempontból frissebb nem is lehetne a tesztalanyunk, hiszen a nálunk vendégeskedő modellben egy NVIDIA GeForce RTX 2070-es grafikus kártya dolgozott 8GB VRAM társaságában. Ez jelenleg az RTX 2080 alatt a második legerősebb ajánlat a piacon, AMD-vonalon pedig fölösleges is riválist keresni. A laptopok sokszor olyanok, mint egy luxusautó, vagyis ha extrákat szeretnénk vagy növelni a specifikációkat, akkor meglehetősen fájó felárakkal találkozhatunk, ezért is érdemes mindig a legjobb ár/érték arányú modellt választani. Valami ilyesmi lehet a helyzet ezzel a géppel is, hiszen akinek az eSport címekhez kiváló RTX 2060-as kisöccse nem elég, az könnyen elgondolkozhat egy RTX 2080-as csúcsgépen, de a laptopon való játékhoz talán pont a köztes opció az, mely árban és erőben is megfelelő. Ennek próbáltunk meg mi is utánajárni, számos játékot futtattunk, csináltunk néhány tesztet, de a lényeg még is az volt számunkra, hogy összességében milyen játékélményt kínál ez a konfigurációt.

Mielőtt azonban rátérnénk a mérésekre és a számokra, érdemes megemlíteni még pár dolgot hardveres fronton. A tesztalanyunkba például egy 256GB-os SSD és egy 1TB-os HDD kapott helyet, mely valószínűleg az egyik legjobb kombináció a piacon. Meg kell még említeni a 16GB DDR4 memóriát is, mely elméletileg egy 2666MHz-es CL19-es megoldás. Egy ilyen processzor és egy ilyen grafikus kártya mellé illik is a 16GB memória, nyolcat már gyárilag kevésnek éreznénk, 32GB pedig fölöslegesen drágítaná még tovább a gép árát. Az SSD-t egyébként le is mértük, a CrystalDiskMark szerint nagyjából 1700MB/s-os olvasási és 1300MB/s-os írási sebességre képes, mely ugyan 3-4x gyorsabb, mint a sokak által használt normál SATA SSD-k többsége, azért az M.2 PCIe megoldások felsőbb szegmensétől jócskán elmarad.

Néztünk néhány benchmark programot és teszteket is, melyekben úgy szerepelt a laptop, ahogy azt elvártuk a hardverek ismeretében. A gépeket általában jócskán meghajtó, Unigine-féle Superposition Benchmark alatt a gép nagyon felpörgött, de cserébe jöttek is a számok. A 10550 pont nagyon szép eredmény, de nem csak ezért volt fontos ez a teszt. Jól látszik ugyanis, hogy a grafikus kártyát nem engedte 79 fok fölé a rendszer vagyis ez lehet felső korlát, ami azt jelenti, hogy egyfelől nagy terhelés esetén is tudja tartani ezt a szintet a hűtési technológia, másfelől pedig a 79 fok a hosszú távú felhasználás kapcsán is fontos, hiszen így a kártya élettartama megfelelően hosszú lehet.

Superposition Benchmark v1.0 10055 1549583351

A Cinebench R15 processzor tesztjén 1242 pontot is el lehetett érni a hatmagos Intel megoldásunkkal, mely szintén a megfelelő hűtésről és beállításokról árulkodik, hiszen jól látszik, hogy megeshet az is, hogy ugyanez a processzor az 1000 pontot sem éri el. Persze ezek a tesztek a legtöbbek számára nem kell hogy mérvadóak legyenek a vásárlás szempontjából, hiszen úgyis a valós játékbéli teljesítmény számít a legtöbb felhasználónak, de arra kiválóak, hogy megnézzük a gépekben rejlő potenciált és a hardverek, illetve a hűtési megoldások együttműködésének sikerességét.

A dobozból kivéve a gépet felraktuk tölteni és egyből lemértük néhány játékban. Megnéztük, hogy mit tud többek között a Battlefield V, a Counter-Strike: Global Offensive és a PlayerUnknown’s Battlegrounds alatt úgy, ahogy a legtöbben használni fogják, vagyis a dobozból kivéve, semmit sem húzva és egyéb trükköket sem bevetve. Mindegyik játékot a kijelzőnek megfelelő Full HD felbontásban, maximális grafikai beállítások mellett teszteltük, néhányat pedig megnéztünk a szerintünk ideális beállításokkal.

A Battlefield V esetében 1080p-ben, DX12-vel Ultra beállítások mellett 75 fps körüli átlagot mérhettünk, míg High beállítások mellett 90 körül volt ez az érték. Ez a casual játékstílushoz több mint elegendő, a komolyabban játszók számára pedig úgyis némi finomhangolásra van szükség. Ők vélhetően néhol lejjebb adva az igényekből ki tudják hozni akár a 144 fps körüli értéket, kihasználva ezzel a képernyő adta előnyöket. A Far Cry 5 esetében 1080p Ultra beállítások mellett megvolt a 80 fps, mely a casual gamerek számára már nagyon jó érték, nem beszélve arról, hogy ilyen beállítások mellett nagyon szép képi világ tárul elénk.

A GTA V-nél High beállítások mellett 1080p-ben 100 fps körüli átlagot mértünk, mely szintén kiváló érték és ehhez nagyban hozzájárul az, hogy 8GB VRAM áll az RTX 2070 neve mellett. A PlayerUnknown’s Battlegrounds nem egy mérvadó játék, hiszen a brutális asztali gépeken is képes elképesztő fps ingadozásokra, de azért muszáj volt lemérnünk Full HD felbontásban magas grafikai beállítások mellett. Az eredmény átlagban 66 fps környékén mozgott, ami egészen jónak mondható. Számos beállítást vesznek le a profik is, így némi kompromisszummal a stabil 100 fps is hozható, extrémebb beállítások mellett pedig a 144-et is meg lehet közelíteni. Ami kissé meglepett minket az a Counter-Strike: Global Offensive-ben mért 120 fps körüli érték 1080p High beállítások mellett. Persze itt is elég volt csak néhány kompromisszumot meghozni és máris a 144-es átlag felett voltunk, arról nem is beszélve, hogy a profibb beállítások mellett bőven 200 fps fölött voltunk.

scar2 1024x1024

A játékok során tehát azt mondhatjuk, hogy összességében jól teljesít a laptop, azonban nekünk volt némi hiányérzetünk. Az árazást és a hardverek neveit, piaci pozicionálásukat figyelembe véve mi első tippre legalább 20 százalékkal jobb eredményekre tippeltünk volna. Az biztos, hogy mióta nálunk volt a gép, érkezett frissebb NVIDIA driver az RTX 2070-hez, mely sokat optimalizálhat a teljesítményen, hiszen mégiscsak az egyik legújabb grafikus kártyáról beszélhetünk. Az említett 20 százalékot egyébként a géphez mért optimális beállításokkal egyébként simán hozni lehet és azt sem kell elfeledni, hogy az asztali gépek erejét továbbra sem várhatjuk el egy jóval kompaktabb megoldástól, de tisztán látszik, hogy évről-évre javul a teljesítmény. Az eSport címek esetében az asztali konfigurációnkat áthozva sokaknál a 144 fps is meglesz, az AAA játékokat pedig teljes kép gyönyörrel, stabilan 60-100 fps között élvezhetjük. Ennél többet talán nem is kell elvárnunk egy ilyen géptől, így a játékteljesítménnyel összességében elégedettek lehetünk. 3-4 évig egészen biztosan magas fps szám mellett élvezhetjük a legújabb címeket.

És akkor jöjjenek az egyebek, hiszen van még néhány dolog, amit meg kell említenünk azért, hogy teljes legyen a kép. A benchmark mérések és a játékok során is meglehetően felpörgött a hűtés, melynek komoly hangja volt. Ez persze headsettel játszva nem zavaró, ugyanakkor ha más is van a szobába, akkor már nem túl kellemes, de nem mondható egyedi esetnek, hiszen ezeket a kompakt megoldásokat komolyan le kell hűteni terhelés esetén, hogy optimális teljesítményt nyújtsanak. Zavarónak nem mondható, inkább átlagos a mezőnyben és ezen a téren szeretnénk lassan valamilyen innovációt látni a gyártóktól. A nagy zajjal sokan társítják a melegedést is, de szerencsére erről az ASUS ROG Strix Scar II esetében szó sincs. Sőt, kimondottan hűvösebb, mint néhány riválisa, a hő nagy része pedig a billentyűzet körüli résznél érezhető. Ölben amúgy sem kellemes a játék, a böngészés és más könnyedebb feladatok pedig nem terhelik meg annyira a rendszert, hogy komoly hőt termeljen.

scar7

A billentyűzet természetesen RGB LED háttérvilágítást kapott, mely abszolút személyre szabható és N-key rollover technológiával is rendelkezik, vagyis több billentyű egyidejű leütését is képes érzékelni, mely sok játék során nagyon fontos. Fényereje kiváló, a gépelés pedig egészen jó, de aki ilyen gépet vesz az úgysem elsősorban könyvírásra szeretné használni. A játékokban gyors és pontos reagálást figyeltünk meg, az RGB pedig nagyon sokat dob a hangulaton. Érdekes lehet az átlátszó WASD rész, mely már önmagában azt sugallja, hogy főként FPS játékosoknak készült a laptop. A dedikált gyorsgombok és a jól elhelyezett numpad rész és a praktikus elemek közé tartozik és szerencsére a ki/bekapcsoló gomb is diszkrét és határozott elem. A trackpad szintén a jobban közé tartozik, nagyon szeretnénk, hogy a Windows-t futtató gépek ezen a téren elérjék az Apple szintjét, de ez biztosan nem a gamer megoldások esetében fog elsőként megtörténni. Panaszkodni nem kell, a játékok során pedig úgyis dedikált egeret használnak a legtöbben.

Az árazásról is érdemes beszélni, hiszen a legtöbbek számára bizonyára ez lesz a döntő faktor, hiszen egyébként ki ne szeretne egy ilyen jó minőségű hordozható erőművet? Nos, ha tényleg szeretnénk, akkor alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen az általunk tesztelt konfiguráció itthon átlagosan 750 000 Ft környékén szerezhető be. A GeForce RTX 2060-as kártyával szerelt modell ugyanilyen processzorral és 512GB-os SSD-vel kb. 120 000 Forinttal olcsóbb, ami komoly összeg, de akkor már a középkategóriába esik vissza a grafikus kártyánk. Tesztalanyunk is beszerezhető valamivel olcsóbban, ha lemondunk a HDD-ről és cserébe egy 512GB-os SSD-vel elégszünk meg, ami egyébként sokak számára talán a legjobb választás lehet. Még olcsóbban pedig Windows 10 nélkül szerezhető be a gép, hiszen így akár 30-40 000 Ft is megspórolható, de akkor nekünk kell hozzá eredeti Windows 10 operációs rendszert beszereznünk és telepítenünk.

A játékok során tapasztalt minimális csalódást számos remek megoldás feledteti a tesztalanyunk kapcsán. A kompakt és minőségi ház, az RGB világítás és a különleges külső mellett a kijelző körüli vékony kávát és a kiváló, időtálló hardvert mind-mind a pozitív oldalon emlegethetjük. Az ASUS konkrétan a piac egyik legjobb ajánlatát tette le az asztalra, mely méltó utódja elődjeinek és minden rivális számára feladja a leckét. Nem olcsó, de cserébe valóban hasznos és praktikus újításokkal, megoldásokkal érkezik és hosszú távú befektetésként gondolhatunk rá.

×

ASUS GX531GW BLACK 01

ASUS GX531GW

Intel® Core™ i7-8750H 6 x 2.2 GHz (9M Cache, 3.9 GHz), 15.6" 1920X1080 FHD, 24GB DDR4, 512GB, Geforce RTX 2070 Max-Q 8GB, 802.11ac + Bluetooth 5.0, Windows 10

778 990 Ft

Tudjon meg többet Vásárolja meg MOST!


FEL