ASUS ZenFone Max M2 Teszt

Az ASUS-nál elég sűrűre sikeredett a 2018-as esztendő vége és a 2019-es év eleje, hiszen számos új készüléket mutattak be, melyek egy része nemzetközi vizeken evez, másik pedig csak egy-egy régiót céloznak meg. Ezekben az újdonságokban több közös dolog is van, például ha szabad így fogalmazni, akkor nem a vállalt fő termékvonalát erősítik, tehát nem a ZenFone 5 család utódlásáról van szó, hiszen az csak májusban esedékes. A másik közös vonás a “budget” kategória, mely elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt 1-2 évben és most más tényleg jól használható, rendkívül baráti modelleket kínál több gyártó is, az ASUS pedig egy ideje nagyon ráhajtott erre a kategóriára.

Ezt a hajtást mi sem mutatja jobban, mint hogy nagyjából 2 hónappal az ASUS ZenFone Max M1 (ZB556KL) debütálása (2018 októbere) után bemutatták az ASUS ZenFone Max M2 (ZB633KL) modelljüket. Mondanunk sem kell, hogy ilyen hamar talán még egy gyártó sem készítette el és dobta piacra egy fontos modelljének utódját, így elég érdekes húzásról beszélünk, pláne úgy, hogy érdemi különbségek vannak a modellek között, tehát nem apró finomításról vagy régiós átnevezésről van szó. Mindenesetre mindkét készülék megtalálható a hazai boltokban, méghozzá nagyon baráti áron, mi pedig a szerintünk jobb ajánlatot vetettük alá egy hosszabb tesztnek, hiszen közel 2 hétig használtuk a készüléket. Szerettük volna valóban megtapasztalni, hogy egy 2018 legvégén bemutatott, valódi budget készülék mit tud nyújtani azok számára, akik 4-5x drágább telefon napi használatához szokottak.

Külső

Kezdjük is rögtön a külsővel, hiszen jól tudjuk, hogy sokak számára szinte ez a legfontosabb dolog. Mivel egy nagyon baráti végfelhasználói árhoz több ponton is meg kell fogni a költségeket, ezért nem lepődhetünk meg azon, hogy ezúttal nem egy csillogó-villogó üvegborítású, igazi 2018-as csúcsmodellnek kinéző készüléket kapunk. Ez inkább egy 2016-os alapkoncepció és 2018-as trendek keverékének mondható, amivel egyébként semmi bajunk nem volt.

A keret jobban megvizsgálva műanyagnak tűnik, de a hátlap fém és az összhatás is olyan, mintha egy teljesen fém konstrukciós készülékkel lenne dolgunk. Nem hajlik, nem recseg és nem is ropog, az összeszerelési minőségre panaszunk nem lehet. Nálunk a fekete verzió járt, melynél különösen tetszett a matt hatás, ami ennyi üveges, fénylő és csillogó készülék után egyfajta retro élményt nyújtott számunkra és emlékeztetett arra, hogy bizony a fém házas készülékek is magas minőségérzetet biztosítanak. A magyar piacon egyébként még kék színben is elérhető, mely a vállalat laptopjainál alkalmazott kékhez hasonlítható leginkább.

Körbejárva a készüléket a tetején nem sok mindent találunk, hiszen a 3,5mm-es jack-csatlakozás egyedül árválkodik ott, de legalább ott van, mely továbbra is sokak számára fontos tényező és mivel a budget szegmensben sok különleges és új technológia kimaradt, nem tudják a helyspórolásra fogni ennek hiányát a gyártók. A túloldalon, vagyis a készülék alján jön a hidegzuhany, hiszen ott található a töltésért felelős micro-USB csatlakozás, mely már 2017-ben is elég ciki volt, nem hogy 2018 legvégén egy 2019 első felére szánt készülékben. Azt viszont el kell fogadnunk, hogy ezzel is sokat spórolt a gyártó, melynek egy részét számunkra spórolta meg és noha a kihaló félben lévő csatlakozó nem a legpraktikusabb és legkényelmesebb töltési forma, évekig elvoltunk vele a legdrágább készülékeknél is, így komoly akadályt a budget szegmensben továbbra sem jelenthet.

A készülék jobb oldalán található a hangerőszabályzó és a ki/bekapcsolásért felelős gomb, míg bal oldalon a SIM-kártya és microSD kártya helye, melyből akár egy 512GB-os modult is választhatunk. A hátlapon a kétkamerás felállással, az azt segítő LED villanóval és a tökéletesen elhelyezett ujjlenyomat-olvasóval találkozhatunk, pont mint az előd és a legtöbb kategóriatárs esetében. Az előlapot pedig egy szemmel jól látható keretbe és a jellegzetes “szigetbe” (notch) foglalt kijelző uralja, mely kapcsán az előző modellhez képest számos változást hozott a 2 hónappal frissebb, most tesztelt alanyunk.

Kijelző

Az ASUS ZenFone Max M1 októberben még csak egy 5,45 hüvelykes, igen vastag keretekkel korlátozott kijelzőt kínált, igazi 2016-os érzést keltve, mely vélhetően az ASUS tervezők szemét is nagyon szúrta már, így 2 hónap alatt megoldották, hogy egy kis 2018-as érzés is elfogjon minket. Egyfelől csökkent a keretméret, másfelől megkaptuk a már említett szigetet a kijelző felső részének közepére, az eredmény pedig egy jóval nagyobb kijelző és egy jóval modernebb összhatás.

Egy 6,26 hüvelykes IPS LCD panellel van dolgunk, melyet nem a pixelszáma alapján kell megítélni, hiszen a 19:9-es képarányú kijelzőn mindössze 720 x 1520 pixelt láthatunk. Ennek ellenére meglehetősen jó panelről beszélhetünk, magas fényerővel, egészen jó kontrasztaránnyal és szép színekkel, a legtöbb felhasználó számára abszolút megfelelő és csak akkor érezhető gyengének, ha egy nála akár 4-5x drágább csúcsmodellhez viszonyítjuk. Persze az iPhone XR szintjétől még elmarad picit, de az Apple “budget” készüléke nagyjából négyszer annyiba kerül, mint mai tesztalanyunk.

A beállítások között böngészve állíthatunk a fényerőn, bekapcsolhatjuk az időzített éjszakai módot és akár automatikusan optimalizálhatjuk a kijelzőt a környezeti fényhez. Sőt, még a képernyő színhőmérséklete is állítható és azt is megszabhatjuk, hogy új értesítés esetén felébredjen e a kijelző vagy sem.

Hardver és Teljesítmény

A készülék erejét 3GB RAM és egy nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 632-es rendszerchip adja, melyet 2018 nyarán jelentett be a Qualcomm, vagyis egészen friss, középkategóriás megoldással van dolgunk. Ez szintén nagy előrelépésnek mondható a szintén nyolcmagos, de 2016-ban Qualcomm Snapdragon 430-as megoldáshoz képest, mellyel az ASUS ZenFone Max M1 rendelkezik. 28nm helyett ez már 14nm-es eljárással készül, vagyis jóval hatékonyabb, magjai magasabb órajelen dübörögnek és az Adreno grafikus gyorsítóból is egy erősebb darab került bele. Arról nem is beszélve, hogy elhozta a 802.11abgn WiFi és Bluetooth 5.0 támogatást is ebbe a szegmensbe.

A processzor tehát aligha korlátozza majd be a felhasználókat és a 3GB RAM és elegendőnek tűnik a megfelelő felhasználói élmény biztosítására. A készülék nagyon fluid, kellően gyors és aki nem a jelenlegi csúcshardverekhez vagy az iOS által nyújtott gyorsasághoz van szokva, annak összességében nagyon jó rendszersebességet és felhasználói élményt nyújt majd. A 32GB belső tárhely jó belépőnek mondható, a legtöbbek számára elegendő lesz, még akkor is, ha a rendszer nagyjából 8GB-ot rögtön elvesz belőle. Akinek kevés lenne, az viszonylag olcsón kiegészítheti például a Google felhő-alapú szolgáltatásával vagy akár microSD kártyával.

Sokan vásárolhatják ezt a modellt gyermekeik számára, akiknél manapság már nem a PC-s játék a menő, hanem a mobilis változatokat pörgetik naphosszáig. Nos, ez a hardver ugyan nem vetekszik a csúcsmodellek és kimondott gamer telefonok teljesítményével, de a legtöbb játék kiválóan fut vele. A Monument Valley 2 és Alto’s Odyssey például abszolút elégedett volt a kínált erővel, de még az Asphalt 9: Legends és a mostanság rendkívül népszerű PUBG Mobil, vagyis a PlayerUnknown’s Battlegrounds okostelefonos változata is játszható rajta némi grafikai visszafogottság mellett.

Rendszer és Üzemidő

Mint sok más nagy gyártó, úgy az ASUS is rendelkezik saját, az Androidra építkező felhasználói felülettel, melyet ZenUI néven ismerhetünk. Viszont itt vélhetően az optimalizálással járó extra költségek és a csili-vili dolgokat a felsőbb szegmensbe való megtartás miatt nem kapunk gyártói “skint”. A készülék gyári Androidot futtat, méghozzá Android 8.1.0 Oreo-t. A jó hír az, hogy mint azt korábban már mi is megírtuk, nem marad el az Android 9 Pie frissítés sem, vagyis az igen budget kategória ellenére a legfrissebb Androidot tudhatjuk a zsebünkben és ha jó kedvében lesz a gyártó, akkor az sem kizárt, hogy az Android 10-ig meg sem állunk.

A gyári Android tehát meglehetősen puritán, de jól átlátható és könnyen kezelhető megoldást kínál, melyet természetesen extra skinekkel és alkalmazásokkal kisegítve teljesen személyre lehet szabni. Az alkalmazásoknál maradva gyárilag megkapjuk a legfontosabbakat, sőt még a Facebook termékei, vagyis az Instagram, a Messenger és maga a Facebook applikációja is előre van telepítve, csakúgy, mint a Google fontosabb fejlesztései.

Ami még fontos lehet, az az ujjlenyomat-olvasó sebessége és használhatósága. A technológia manapság már annyira kiforrott és olcsó is, hogy az ASUS ZenFone Max M2 is egy jóféle megoldással bír. Kellően gyors és pontos az érzékelés. Bár sosem voltunk a hátul elhelyezett ujjlenyomat-olvasó hívei és ez a kihaláshoz közeledve sem fog megváltozni, el kell ismerni, hogy fontos biztonsági megoldásról van szó, melyet szerencsére nem hagyott magára az ASUS. Választhatjuk mellé például az Apple-féle FaceID-szerű arcképfelismerést is, mely persze közel sem olyan fejlett és pontos, mint az almás fejlesztés, de a többi androidos társával simán felveszi a versenyt. Kissé meg is lepődtünk, hogy milyen gyors és jól használható, ráadásul még rosszabb fényviszonyok között is elboldogult, így sokkal szívesebben használtuk, mint a hátul elhelyezett fizikai biztonsági kaput.

A 4000 mAh-s akkumulátor papíron igen nagynak tűnik, a hardver sem bivalyerős és a kijelző sem szívhatja le igazán, így minden adott a jó üzemidőhöz. Ezt hozza is a készülék, hiszen moderált használat mellett maximum a 3. nap második felében kell aggódnunk a töltésért, de több játékkal és a közösségi média folyamatos böngészésével más a második nap is necces lehet. Annak már igen mobil életet kell élnie, akinek minden este töltőre kell tennie ezt a készüléket, pláne hogy nem szívesen tesszük ezt meg, hiszen a micro-USB csatlakozás nem nyújt valami kiemelkedő töltési élményt. A vezeték nélküli töltést nem támogatja a mobil, ez is majd csak 1-2 évben belül jöhet be ebbe a szegmensbe, ahogy a villámgyors töltéssel is hasonló a helyzet. A dobozban mellékelt töltővel nagyjából 2 óra alatt lehet feltölteni a készüléket, mely abszolút kibírható idő.

Kamera

A kamerák terén említettük már a kétkamerás hátsó felállást, melyet egy 8 megapixeles előlapi lencse egészít ki. Nos az előlapi megoldást tudjuk le annyival, hogy az Instagram szelfi királynői nem mi leszünk, bár agyonfilterezve persze így is jól nézhetünk ki és egyébként is gyors baráti kattintgatáshoz egy péntek estén bőven elegendő lesz, pláne hogy segédfényt is kapott. A hátlapi összeállítástól azonban kicsit többet várhat az ember, hiszen komolynak tűnik a két lencse, amit a Dual Camera felirat is megerősít. A felállás szerint egy 13 + 2 megapixeles rendszerrel van dolgunk, utóbbi igazából csak a mélységérzékelésért felel, így nincs szélesebb látószög vagy optikai nagyítás, de ezeket még el sem várnánk ebben az árszegmensben, talán majd 2020 környékén.

Eddig nagy spórolásról talán csak a készülékház és a kijelző kapcsán beszélhettünk, így adott volt, hogy lesz még valami, amin látványosan költséget kell megfogni a gyártónak. Nos, ez a készülék kamerás teljesítménye lett, melynek nem igazán örülünk, de igazából adott volt, hogy ez lesz 3. nagyobb pont, hiszen sebességben ennél lejjebb nem adhatják, ha versenyképesek akarnak lenni. A 13 megapixeles hátsó főszenzor egyébként f/1.8-as fényerővel rendelkezik, ami egészen jó értéknek számít, így azt gondolhatnánk, hogy elegendő fényt enged be a jó minőségű képekhez.

A helyzet azonban az, hogy rendkívül átlagos, középkategóriás képeket kapunk, sőt azt is mondhatjuk, hogy akik az ár/kamera értéket nézik, azoknak másfelé kell keresgélniük. Nappal még nincsen probléma, a közösségi médiához vagy a családi fotótárba egészen jó képeken lőhetünk, de a részletesség valahogy hiányzik. Sötétedéshez közeledve még rosszabb a helyzet, kissé lassan talál fókuszt és a képek minősége is romlik, de parti képeket azért lőhetünk vele. Van portré mód, mely nappal jó sok fénnyel egészen jól működik a 2 megapixeles mélységérzékelőnek hála, de van AI-mód is, ami segíthet még jobb képeket lőni.

Persze számos beállítási lehetőség van, sőt Pro módot is kapunk rengeteg finomhangolási opcióval így eljátszadozhatunk vele. Vannak még effektek, panoráma mód és persze a videórögzítés sem maradhat el. A VGA felbontástól kezdve egészen 4K-ig tornázhatjuk fel a videófelbontást, de arra figyelni kell, hogy alapjáraton 1080p-re van állítva a kamera. A videó hosszát 4K-ban sem korlátozza a rendszer és valamiféle képstabilizáció is van, amit érdekes módon nem fordítottak le a kamera menüjében, ellenben az összes többi funkcióval. Azért az első kisfilmeteket ne ezzel forgassátok, de valamit gyorsan levideózni vagy rövid videót készíteni a gyerekekről tökéletes lesz.

Sajnos el kell fogadni, hogy sok terülten nem lehet kompromisszumot kötni, ahol meg kötnek a gyártók, ott az látszódni fog. Noha nem lehetünk teljesen elégedettek a kamerával, minden az árhoz és az összteljesítményhez kell viszonyítanunk. Így viszont már rögtön nem vészes a helyzet, a legtöbb átlagfelhasználó számára elegendőek lesznek ezek a képességek és emlékezhetünk, hogy pár éve még álom volt a 4K felbontás ezekben a szegmensekben.

Összegzés

Az ASUS ZenFone Max M2 jelenleg itthon már 60 000 Ft körüli áron beszerezhető méghozzá a legnépszerűbb boltokban is. Áprilisban ráadásul 60 napos elégedettségi garanciával kínálja legtöbb készülékét a gyártó, vagyis ha úgy érezzük, hogy még jobb készülékre van szükségünk, akkor egy igen masszív próbaidő után akár az általunk nemrég tesztelt, legalább egy kategóriával mindenben jobb ASUS Zenfone Max Pro M2-re is válthatunk.

Ennyiért ez egy kiváló vételnek mondható, hiszen friss hardvert és friss rendszert kapunk egy kellemes kijelzővel, megbízható gyártótól hivatalos garanciával. Első okostelefonnak, átlagos felhasználóknak és fiataloknak nagyon jó vétel, a profibbak pedig úgysem ebben a kategóriában nézelődnek.

Külső - 7.5
Teljesítmény - 8.7
Kamera - 7.3
Szoftver/Üzemidő - 8.8
Ár/Érték - 9.2

8.3

Az ASUS ZenFone Max M2 egy jól átgondolt, alsó-középkategóriás készülék, mely kiváló ár/érték arányával nagy sikerre ítélt a hazai piacon.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Kapcsolódó cikkek

Close
Close