Az AMD FreeSync használata NVIDIA kártyákkal

A grafikus kártyákkal kapcsolatban a CES kiállítások általában nem bővelkednek kimondottan érdekes és fontos bejelentésekkel, termékbemutatókkal és hírekkel, de ez alól az idei show kivételt jelent, hiszen bemutatkozott az AMD Radeon VII és az NVIDIA is tett egy olyan nagy jelentőségű bejelentést, melyre már régóta várnak a játékosok. A “zöld” gyártó ugyanis jóformán uralja a piacot, kártyáik jóval modernebbek, erősebbek és népszerűbbek, mint az AMD termékei, ugyanakkor az AMD-párti játékosok jó néhány ingyenes funkció előnyét tudhatták eddig magukénak.

Az egyik legfontosabb ezek közül az AMD FreeSync technológia, ami tulajdonképpen az AMD megoldása a VESA VRR (Variable Refresh Rate) technológiára építve. Lényegében, nagyon lerövidítve a VRR arról szól, hogy a grafikus kártya és a monitor együtt dolgozva képes bizonyos képfrissítési tartományos belül szinkronba hozni az adott játékban produkált fps számot és a monitor képfrissítését, ezzel pedig “simább” képélményt kapunk. A FreeSync technológiát eddig csak az AMD Radeon grafikus kártyák támogatták, míg az NVIDIA GeForce megoldásokat hajtó gamereknek ott volt az NVIDIA által fejlesztett G-SYNC technológia, mely szintén hasonló elven működik, de jóval összetettebb és több dolgot igényel a megvalósuláshoz. Azt gondolhatnánk, hogy ez így pont jó, mindenkinek megvan a saját kis fejlesztése, ugyanakkor jóval több van a döntések hátterében.

Egyfelől ahhoz, hogy ezeket a technológiákat ki lehessen használni, szükséges egy ezt támogató monitor megléte. Ez rögtön kettéosztotta a gamer megjelenítők piacát, vannak modellek, melyek csak FreeSync technológiával rendelkeznek, vannak kizárólag G-SYNC-es opciók és jó néhány példa van arra is, hogy egy-egy gyártó elkészíti mindkét változatot az adott modelljéből. Még ezzel sem lenne probléma, de az viszont már a kezdetek óta sokak szemét szúrta, hogy a FreeSync-es monitorok jóval olcsóbbak, mint a G-SYNC-es társaik. Nem pár ezer forintról van szó, hanem sokszor több tízezerről, arról nem is beszélve, hogy az NVIDIA kártyák még drágábbak is, mint a Radeon megoldások, de cserébe azért nagyobb erőt képviselnek. Az árkülönbség nagyrészt azzal magyarázható, hogy míg az AMD FreeSync technológia tulajdonképpen egy szoftveres megoldás, addig az NVIDIA G-SYNC esetében a monitorgyártóknak egy külön modult kell beépíteniük a termékbe, mely megdobja annak előállítási költségét.

A probléma tehát már évek óta adott volt, az NVIDIA pedig úgy gondolta, hogy 2019-et egy remek hírrel indítják a játékosok számára. Maga Jensen Huang, a vezérigazgató jelentette be a CES 2019 alkalmával, hogy megnyitják a G-SYNC platformot vagyis VESA VRR (Variable Refresh Rate) kompatibilissé teszik. Mivel már tudjuk, hogy az AMD FreeSync technológia erre épül, ezért úgy is mondhatnánk, hogy FreeSync-es monitorokon is elérhetővé teszik a G-SYNC technológia előnyeit. Ez óriási hír a piac számára és bizonyára minden NVIDIA kártyatulajdonos is örül neki, az alábbiakban pedig leírjuk nektek, hogy hogyan is érhetitek el ezt az opciót a saját FreeSync-es monitorok esetében, de előtte még a bejelentés nem hangsúlyozott részleteire is ki kell térnünk, mert bizony nem fenékig tejfel az élet, illetve röviden rámutatnánk arra, hogy miért is következhetett be mostanság ez a bejelentés.

A G-SYNC már jó néhány éve támogatott az NVIDIA kártyák körében, így akár 3-4 éves kártyákkal is ki tudjuk használni akkor, ha G-SYNY modullal rendelkező monitort vásárolunk. Most, hogy megnyílt az út a FreeSync-es modellek előtt, még ne rohanjatok a boltba megvenni a legolcsóbb 144Hz-es FreeSync-es monitort. A támogatást ugyanis csak a GTX 1000-es szériától felfelé tették elérhetővé, vagyis az előző generáció mellett csak a mostani RTX 2000-es család támogatja ezt az opciót. Ezt érthetően nem verték nagy dobra, pedig nagyon sokakat érint, hiszen ha belegondolunk, akkor bizony a GTX 900-as széria sem túl öreg és főleg az erősebb tagjai a mai napig elboldogulnak a legújabb AAA-s címekkel is. Szinte érthetetlen, hogy legalább ez a család még miért nem fért bele a keretbe. Ha jobban belegondolunk az üzleti oldalába a dolgoknak, akkor egyébként nagyon is érthető, hiszen a nagyjából 3-4 éves kártyákat itt az ideje lecserélni az NVIDIA szerint. Egy GTX 980Ti tulajdonos talán még nem így gondolja, az NVIDIA válasza azonban erre csak annyi, hogy “megszívta”, hiszen vagy vesz egy drágább G-SYNC-es monitort vagy cserél egy drágább GTX 1000-es vagy leginkább RTX 2000-es kártyára és mivel felsőkategóriás kártyával rendelkezett, ezért a GTX 1070 vagy RTX 2070 alá nem igazán fog menni.

És hogy miért is érkezhetett meg 2019-ben ez a bejelentés? Nos, azért biztosan nem, mert félnének az új AMD Radeon kártyák áradatától, hiszen továbbra sem képes az AMD kategóriánként megfelelő mennyiségű és minőségű kihívót állítani a GeForce kártyáknak. Ugyanakkor gondoljunk bele, hogy mennyi banneren, dobozon, reklámban és egyéb helyen találkozhattak eddig a játékosok az AMD FreeSync logóval, míg ezek után a gyártók már nem tennék jól, ha egy VESA VRR szabványt támogató monitort ilyen emblémával látnának el, hiszen az NVIDIA G-SYNC is támogatja már ezt a szabványt. Az egyik opció tehát az, hogy mindkét technológia és ezáltal mindkét cég logója felkerül a dobozra, reklámokra stb…, a másik pedig az, hogy szimplán csak VESA VRR vagy Adaptive Sync támogatást tüntetnek fel, miközben a kizárólag G-SYNC-es modelleken továbbra is csak az NVIDIA szerepelne.

A másik ok pedig az, hogy ha az AMD-től talán még egy ideig nem is kell nagyon tartaniuk, ha minden az ígéretek szerint halad, akkor 2020-ra új riválist kapnak a nyakukba, méghozzá nem egy kis nevet. A processzorok piacán szintén az AMD-t szinte agyonverő Intelről van szó, mely óriási összegeket öl a grafikus kártya projektjébe és nagyon komolyan gondolják a dolgot. Az anyagi hátterük és szaktudásuk megvan, ráadásul a partnergyártókkal is jó kapcsolatot ápolnak, hiszen a legtöbb grafikus kártyával is foglalkozó piacvezető márkával hosszú évek óta együtt dolgoznak például az alaplapok piacán és ezt belevonva az üzletbe nagyon komoly partneri megállapodások születhetnek. Nos, ha az Intel megoldásai is Adaptive Sync támogatást kapnak (márpedig miért ne kapnának 2020-ban), akkor hiába lesz erre saját neve az Intel-nek, ugyancsak vagy nem kerül fel a támogatott monitorok dobozára és marketing anyagára vagy felkerül a két másik nagy riválissal együtt, de semmiképpen sem egyedül. Ez elsőre csak néhány emblémának tűnik a dobozokon és bannereken, de higgyétek el, hogy ezek a megállapodások és marketing anyagok között dollár milliós üzletek rejtőznek.

Most pedig tényleg térjünk rá, hogy hogyan lehet aktiválni ezt a funkciót, hiszen a bejelentés után szinte rögtön elérhetővé is várt. Tehát adott egy GeForce GTX 1000-es vagy RTX 2000-es családba tartozó grafikus kártya. Ami kell még az egy olyan FreeSync-képes monitor, amin Displayport 1.2a csatlakozó is van és azon keresztül kell a kártyához csatlakoztatnunk. Ez azért fontos, mert az AMD lehetővé tette a FreeSync használatát HDMI csatlakozón keresztül is, ezt azonban az NVIDIA vélhetőleg nem fogja támogatni. Ezek után ha még nem tettük volna meg, akkor frissítsünk a jelenleg NVIDIA GeForce Graphics Drivers 417.71-nek nevezett driverre, amit megtehetünk például a GeForce Experience applikáción belül. Ezek után a monitor menüjében győződjünk meg róla, hogy aktiválva van a FreeSync technológia, majd pedig nyissuk meg az NVIDAI Vezérlőpultot. Itt a Display vagy Megjelenítő menüpont alatt kell látnunk egy Set up G-SYNC vagy G-SYNC beállítása opciót, ahol a képen is látható két mezőt kell bepipálni vagyis az Enable G-SYNC és az Enable Settings for the selected display model mellett kell pipát látnunk a folyamat végén. Itt még kaphatunk egy figyelmeztetést akkor, ha hivatalosan még nem tesztelt és jóváhagyott monitorral próbálkozunk, de ezt nyugodtan hagyjuk figyelmen kívül, ettől még elérhető a G-SYNC.

Ha ez a menüpont nem jelenne meg vagy nem sikerülne a folyamat, akkor az NVIDIA Vezérlőpult 3D Settings vagy 3D Beállítások menüpontjában válasszuk ki a Manage 3D settings vagy 3D beállítások kezelése fület, ott pedig a Global vagy Globális beállítások opció alatt keressük meg a Monitor Technology vagy Monitor Technológia részt és válasszuk ki a G-SYNC Compatible opciót, majd mentsük el a beállítást. A beállítás tehát viszonylag egyszerű, a képek és a rövid leírás alapján nagyjából 1-2 perc és minden a helyére kerül. Azt viszont nem véletlen említettük meg, hogy kaphatunk egy figyelmeztetést a monitor támogatottságát illetően, hiszen az NVIDIA első körben komolyan leszólta a FreeSync-es monitorokat, ezzel is odaszúrva egyet az AMD-nek. Ezek ugyanis az NVIDIA szerint nem olyan ellenőrzésen mennek keresztül, mint a G-SYNC modulos társaik és minőségben bizony nagy eltérés lehet a különböző gyártók különböző modelljei között. Első körben az NVIDIA a saját vizsgálata alapján 400 FreeSync-képes monitorból 12-re adta csak áldását vagyis ezek a modellek működnek majd biztosan jól együtt a kompatibilis GeForce kártyákkal. Az ASUS monitorok minőségéről azért az egy árulkodó jel, hogy a 12-nek majdnem fele, egészen pontosan 5 modell került fel a listára, ennél pedig egy gyártó sem tudott többet delegálni oda.

Később bizonyára több modell is megkapja majd a gyártói áldást, melyet a gyártók egy jó marketingeszközként fel is használnak majd, de ahogy írtuk, mindenféle jóváhagyás nélkül a legtöbb monitor alapesetben is támogatott. Akik a legújabb modellek közül néznének valamit, azok találkozhatnak a FreeSync 2 jelzéssel is, mely egy olyan AMD exkluzív technológia, ami lehetővé teszi, hogy a HDR játékélmény is minél zökkenőmentesebben álljon a játékosok rendelkezésére. Ezt vélhetően nem támogatják majd az NVIDIA kártyák, ugyanakkor nyugodtan vásárolhatunk FreeSync 2-es megjelenítőket is, hiszen maga a HDR funkció menni fog G-SYNC alatt is, csak az említett exkluzív funkciót nem kapjuk meg. Összességében tehát az NVIDIA bejelentése nem csak a piac, hanem a játékosok számára is egy rendkívül fontos és jó hír, nagyon sokan takaríthatnak meg ezzel jelentős összeget a monitor vásárlásakor. Főként azoknak jöhet ez nagyon jól, akik például egy GTX 1060 vagy RTX 2060 kártyával próbálnak meg egy “budget” eSport gépet összerakni, ahol fontos a 144Hz-es és alkalmazkodó képfrissítésű monitor, hiszen így elegendő ehhez egy olcsóbb FreeSync-es modell is.

Végezetül összeszedtünk nektek néhány remek ASUS modellt, melyek egyfelől az NVIDIA ellenőrzésén is megfeleltek, másfelől pedig a piac legjobb ajánlatai közé tartoznak. A későbbiekben pedig egy külön cikkben kiválasztjuk nektek kategóriánként a legjobb ASUS gamer monitorokat.

  • ASUS MG278Q
  • ASUS VG258Q
  • ASUS VG278Q
  • ASUS ROG Strix XG248Q
  • ASUS ROG Strix XG258Q

Kapcsolódó cikkek

ozzászólások

  1. Visszajelzés: turningston online casino
  2. Visszajelzés: real vegas online casino
  3. Visszajelzés: keto teriyaki sauce
  4. Visszajelzés: keto rice
  5. Visszajelzés: konscious keto reviews
  6. Visszajelzés: are bananas keto
  7. Visszajelzés: analytical essay writing
  8. Visszajelzés: writing essay online
  9. Visszajelzés: help writing a essay
  10. Visszajelzés: write opinion essay
  11. Visszajelzés: classification essay
  12. Visszajelzés: essay apa format
  13. Visszajelzés: 2circular
  14. Visszajelzés: logo gay dating series
  15. Visszajelzés: gay dating red flags
  16. Visszajelzés: joomla gay dating theme
  17. Visszajelzés: gay dating cites
  18. Visszajelzés: free gay chat rooms
  19. Visszajelzés: free chat on gay webcam
  20. Visszajelzés: gay dad dating game
  21. Visszajelzés: free bonus slots for fun
  22. Visszajelzés: vdeos of live slots
  23. Visszajelzés: porn slots
  24. Visszajelzés: cashman casino slots free
  25. Visszajelzés: lobstr fest 11 slots
  26. Visszajelzés: all free slots
  27. Visszajelzés: vegas slots
  28. Visszajelzés: slots canyon inn
  29. Visszajelzés: online free slots
  30. Visszajelzés: free x rated slots
  31. Visszajelzés: total slots at cashcreek
  32. Visszajelzés: dissertation presentation
  33. Visszajelzés: 3bladder
  34. Visszajelzés: 3richards
  35. Visszajelzés: dissertation assistance
  36. Visszajelzés: writing tutor
  37. Visszajelzés: harrahs online casino pa
  38. Visszajelzés: online casino hrvatska
  39. Visszajelzés: lucky7 online casino
  40. Visszajelzés: free online casino games
  41. Visszajelzés: virgin casino online nj
  42. Visszajelzés: bitcoin online casino
  43. Visszajelzés: online casino betting
  44. Visszajelzés: aladdin casino online
  45. Visszajelzés: virgin casino online nj
  46. Visszajelzés: lucky 7 casino online
  47. Visszajelzés: nord vpn free trial
  48. Visszajelzés: free vpn hotspot shield
  49. Visszajelzés: what is the best vpn
  50. Visszajelzés: best ios vpn free
  51. Visszajelzés: where to buy a vpn
  52. Visszajelzés: best free phone vpn
  53. Visszajelzés: online singles
  54. Visszajelzés: free dating site
  55. Visszajelzés: subtle asian dating
  56. Visszajelzés: new online dating sites
  57. Visszajelzés: free dating sight
  58. Visszajelzés: dating free online sites
  59. Visszajelzés: free gay webcam chat
  60. Visszajelzés: snap chat gay boy cums
  61. Visszajelzés: gay chat with married men
  62. Visszajelzés: chat avenue gay room
  63. Visszajelzés: chat aveneu gay
  64. Visszajelzés: write my math paper
  65. Visszajelzés: buy college papers
  66. Visszajelzés: buying college papers
  67. Visszajelzés: need help with paper
  68. Visszajelzés: do my paper for money
  69. Visszajelzés: do my paper for me
  70. Visszajelzés: paper writers online
  71. Visszajelzés: cheap custom papers
  72. Visszajelzés: paper writers
  73. Visszajelzés: customized writing paper
  74. Visszajelzés: thesis papers for sale
  75. Visszajelzés: custom college paper
  76. Visszajelzés: levitra max dose
  77. Visszajelzés: 2interjection
  78. Visszajelzés: does kamagra work
  79. Visszajelzés: buy priligy 30mg online
  80. Visszajelzés: coursework on a resume
  81. Visszajelzés: coursework paper
  82. Visszajelzés: courseworks help
  83. Visszajelzés: degree coursework
  84. Visszajelzés: coursework help
  85. Visszajelzés: buy coursework online
  86. Visszajelzés: coursework writing uk
  87. Visszajelzés: coursework help uk
  88. Visszajelzés: meet men online
  89. Visszajelzés: european dating site uk
  90. Visszajelzés: dating gratis
  91. Visszajelzés: lesbian dating apps
  92. Visszajelzés: online dating website
  93. Visszajelzés: serious free dating sites
  94. Visszajelzés: international singles
  95. Visszajelzés: best dating websites
  96. Visszajelzés: chinese dating
  97. Visszajelzés: tretinoin coupon code
  98. Visszajelzés: retin-a cream 0.025
  99. Visszajelzés: jozsildenafil card
  100. Visszajelzés: sibluevi reviews
  101. Visszajelzés: Ivermectin gold
  102. Visszajelzés: kamagra oral jelly
  103. Visszajelzés: mirapex 1.5 mg tablet
  104. Visszajelzés: femara 2.5mg tablets
  105. Visszajelzés: Who falls in love faster?
  106. Visszajelzés: Do antibiotics damage DNA
  107. Visszajelzés: levitra 100mg price
  108. Visszajelzés: viagra price canada
  109. Visszajelzés: bluetooth headphones
  110. Visszajelzés: Alex
  111. Visszajelzés: buy cudols
  112. Visszajelzés: buy samson
  113. Visszajelzés: aaaaaaaaaaaaaa
  114. Visszajelzés: Tadalafil 5
  115. Visszajelzés: brand Tadalafil australia
  116. Visszajelzés: Tadalafil Generic
  117. Visszajelzés: Tadalafil 10mg price
  118. Visszajelzés: generic plaquenil
  119. Visszajelzés: Is Primatene Mist safe?
  120. Visszajelzés: URL
  121. Visszajelzés: Is pasta good for liver??
  122. Visszajelzés: vidalista kopen in winkel
  123. Visszajelzés: furosemide 40 mg price
  124. Visszajelzés: buy dapoxetine pills
  125. Visszajelzés: Zithromax otc usa
  126. Visszajelzés: buy priligy dapoxetine
  127. Visszajelzés: ventolin hfa aer dosage
  128. Visszajelzés: ventolin evohaler
  129. Visszajelzés: testosterone gel doses
  130. Visszajelzés: buy lasix pills
  131. Visszajelzés: proair hfa 90 mcg inhaler
  132. Visszajelzés: amoxil 875 mg tablet
  133. Visszajelzés: Névtelen
  134. Visszajelzés: priligy uk
  135. Visszajelzés: priligy buy
  136. Visszajelzés: vidalista gevaarlijk
  137. Visszajelzés: vidalista 20
  138. Visszajelzés: cenforce 200mg allegro
  139. Visszajelzés: buy stromectol 3mg
  140. Visszajelzés: 50 mg clomid
  141. Visszajelzés: plaquenil for sale
  142. Visszajelzés: furosemide 20 mg price
  143. Visszajelzés: tadalafil-vidalista
  144. Visszajelzés: vidalista pirkt
  145. Visszajelzés: fildena 100 super active
  146. Visszajelzés: how to get Cheap clomid
  147. Visszajelzés: clomid 50mg price
  148. Visszajelzés: dapoxetine for sale
  149. Visszajelzés: dapoxetine buy
  150. Visszajelzés: direct-kamagra
  151. Visszajelzés: vidalista black 80
  152. Visszajelzés: buy advair online
  153. Visszajelzés: vidalista 20 reviews
  154. Visszajelzés: cenforce 200 koupit
  155. Visszajelzés: cenforce 100 opiniД™

Vélemény, hozzászólás?

Close
Close