15 hasznos ZenFone 5/5Z tipp

Az ASUS ZenFone szériája mindig is számos extrát igyekezett nyújtani a vásárlók számára, a ZenFone 5Z pedig az egyik legolcsóbb felsőkategóriás okostelefon a magyar piacon, mely világszinten is a legjobb “budget killer” megoldások között szerepel. Az alábbiakban főként ennek a modellnek a tulajdonosait és leendő tulajdonosait szólítjuk meg néhány rövid tipp erejéig, ugyanakkor ezen funkciók esetleg más ZenFone modelleken és a jövőben érkező ASUS mobilokon is elérhetőek.

Maga a készülék Google Android operációs rendszert futtat, melyet egészen pontosan egy Qualcomm Snapdragon 845-ös csúcsprocesszor és 6GB RAM szolgál ki 64GB belső tárhely mellett. A ZenUI 5.0 grafikus felület pedig egy 6,2 hüvelykes Super IPS kijelzőn tárul a felhasználók elé, melynél minden fontos funkció néhány lépésben elérhető.

A kijelző testreszabása – 1

Az 6,2 hüvelykes Super IPS kijelző csodaszép képet biztosít és a ZenUI 5.0 szoftveres felülettel kiegészülve számos szoftveres beállítási lehetőséget biztosít a felhasználók számára. Ehhez nincs más dolgunk, mint a Beállítások menüpontba a Megjelenítőre rámenni és ízlésünk szerint beállítani az opciókat.

Az egyik érdekes beállítási lehetőség a legalsó menüpontban a Képernyőszín mód opciónál található. Alapesetben Széles színskálára van állítva a készülék, mely a lehető legtöbb színt, élénk megjelenést és többek számáras már-már kissé túlszaturált összképet biztosít. Szerintünk ez a beállítás maradhat is így, de azok számára, akiknek a visszafogottabb színek jönnek be, a normál mód lehet a tökéletes választás. A különbséget ráadásul még a beállítás után közvetlenül láthatjuk a fenti gyümölcstálas képen.

Érdemes ennél a menüpontnál maradni és a Kékfényszűrő opciót is beállítani. Mi azt javasoljuk, hogy állítsunk be egy időintervallumot késő délután és kora reggel között, hiszen ilyenkor van leginkább szükség a szemünk pihentetésére. Mint tudjuk az éjszakai kék fény nagyon zavaró lehet az alvásban is és amúgy sem tesz jót a szemünknek.

Visszalépve a Megjelenítés menüpontba találunk még pár hasznos beállítást. Ilyen például az Intelligens képernyő be nevezetű funkció, mely addig bekapcsolva tartja a kijelzőt, amíg rá nézünk és függőlegesen tartjuk a készüléket. Ez például olvasáskor vagy recept és jegyzet ellenőrzéskor nagyon hasznos lehet, hiszen ha az üzemidő meghosszabbítása miatt viszonylag rövid idő után alvó módba vált a készülék, akkor újra és újra fel kellene oldali. Így viszont elég csak ránézni és függőlegesen tartani, nem kell emiatt idegeskednünk.

A “bevágás” vagy nemzetközi nyelven Notch sziget a 2018-as és 2019-es esztendő kijelzőtrendjének meghatározó eleme, de tény, hogy nem mindenki tud vele azonosulni. Természetesen a ZenUI 5.0 is lehetővé teszi, hogy eltüntessük a szigetet. Ehhez csupán be kell jelölni a Bevágás elrejtése opciót, így pedig a sziget aljáig érő, teljes szélességű fekete információs sávot kapunk a kijelző felső részére.

Itt kapcsolhatjuk még ki/be a LED jelzőfényt, ami rendkívül hasznos, így kevés esetben javasoljuk a kikapcsolását. Természetesen nagyíthatunk a betűméreteken és akár az alsó navigációs sávos is személyre lehet szabni.

Értesítések feloldása az arcunkkal – 2

Az arcfelismeréssel nem csak gyorsan és kényelmesen oldhatjuk fel a készüléket, hanem érzékenyebb értesítéseinket, bejövő információnkat is elrejthetjük a kijelzőről. Ezt egyfelől beállíthatjuk rögtön az arcunk beolvasásakor, másfelől pedig a Biztonság és zárolt képernyő menüpontban az Arcfelismerés opciónál érdemes bepipálni az Értesítések mutatása opciót. Ilyenkor hiába kelti életre a kijelzőt valaki más mondjuk a főkapcsoló gomb megnyomásával, semmilyen értesítést nem lát rajta. Mi azonban ha ránézünk a készülékre, minden bejövő értesítést látni fogunk a feloldás pillanatában.

Állapotsor növelési egy érintéssel – 3

A képernyő felső részén folyamatosan láthatjuk a legfontosabb információkat szolgáltató állapotsort, melyből a Notch azért egy jó nagy szeletet kiharapott, így kevesebb hely jutott az ikonoknak. Ha nagyon sok az értesítésünk, akkor akár igen zavaró is lehet a felső sáv, pláne úgy, hogy éppen leellenőriznénk például azt, hogy a Bluetooth be van e kapcsolva. Ilyenkor elég csak egy érintést eszközölni az állapotsávon és máris kétsorossá bővül, így minden fontos információról egy érintéssel értesülünk.

Kamera funkciók – 4

Az ASUS ZenFone 5Z két hátsó kamerát kapott, méghozzá minőségi Sony szenzorokkal a kiváló képminőség érdekében. Ezt a minőségi szenzort egészíti ki rengeteg hasznos szoftveres funkció, melyeket nem csak a kamera applikációban használhatunk.

A Portré mód az az elmúlt évek egyik legnépszerűbb funkciója a mobilos kamerákat illetően és nevéből adódóan azért felel, hogy olyan képeket készíthessünk, melyek hasonlítanak egy profi fényképezőgéppel készített portréra. A háttér elmosódik, az alany pedig tűéles lesz. Ehhez csak a képen látható ikonra kell mennünk a kamera megnyitása után és máris kiemelkedő alkotásokat készíthetünk.

A legtöbben automata módban fotóznak, de mindenkinek akad egy kedvence. Van, aki a Pro módot kedveli igazán, van aki a GIF animációkat és van aki mindig szép szeretne lenni a Szépség üzemmóddal. Nos, bármelyik legyen is a kedvenc módotok, elég csak a jobbra húzni a kameraképnél és hosszan nyomva az adott módot kitűzni a kamera képernyőre.

Apropó Szépség mód. Tudtátok, hogy olyan népszerű videós applikációkban is alkalmazható a szépség effekt, mint például az Instagram, a YouTube, a Whatsapp vagy a Facebook? Ehhez nincs más teendőtök, mint megnyitni a dedikált Selfie Master applikációt, beállítani, hogy 1-10 közötti skálán
mekkora Szépség effektre van szükségetek és jobb felül kiválasztani a támogatott applikációt.

A ZenFone 5Z-nek a GIF fájlok készítése is gyerekjáték. A dedikált GIF móddal rögtön a népszerű formátumban kapjuk meg a rövid mozgóképet.

Applikációk megnyitása több fiókkal egyszerre – 5

Biztosan sokan vagytok úgy, hogy egy üzleti fiókot is menedzseltek a személyes profil mellett, az appokon belüli váltogatás pedig sokszor nem zökkenőmentes. Nos, az ASUS ezt könnyen megoldotta a Twin Apps nevezetű funkcióval, amit a Beállítások menüpont alatt a Speciális opciók között találtok meg. A támogatott szoftvereket itt egy egyszerű csúszkával tudjátok kijelölni és néhány másodperc alatt kész is a folyamat, miután az adott applikáció kétszer jelenik majd meg, a másodlagos applikáció ikonjánál pedig egy kis jelzést is találunk majd.

Egykezes üzemmód a ZenFone 5Z esetében – 6

A maga 6,2 hüvelykes kijelzőjével nem tartozik a legnagyobb készülékek közé a ZenFone 5Z, ugyanakkor többek számára okozhat olykor gondot a két kezet igénylő használat. Ilyenkor érdemes bekapcsolni az Egykezes módot, melyet szintén a Beállítások menüpont Speciális opciói alatt találunk meg. Ezt bekapcsolva elég csak kétszer kattintanunk a virtuális home gombra és máris aktiválódik a kompaktabb ablak, míg a képernyő többi része elsötétedik. Alapjáraton bal oldalra teszi a kisebb felületet, de annak bal felső sarkában találunk egy ikont melyet lenyomva mozgathatóvá válik a kép és kényelmesen el tudjuk helyezni úgy, ahogy nekünk jó. Ha ki akarunk lépni az egykezes módból, akkor elég csak ismét kétszer kattintani a home gombra.

Gesztusvezérlés – 7

A gesztusvezérlés beállításait a Beállítások menüpont Speciális opciónál találjuk, méghozzá ZenMotion néven. Itt megadhatjuk például hogy dupla érintéssel kikapcsoljuk vagy éppen felébresszük a kijelzőt, illetve zárt képernyőre rajzolva megnyithatunk különféle applikációkat. Praktikus funkció, érdemes személyre szabni és napi szinten használni.

Képernyőmentés vagy több ablak egy gombbal – 8

A legutóbbi alkalmazások billentyűje egy igazán hasznos multifunkciós elemes is lehet. Alapjáraton ugyanis hosszan megnyomva képernyőmentést készít, mely rendkívül praktikus és egyszerű, nem kell fizikai gombokat egyszerre nyomkodni egy tökéletes képernyőmentéshez, mely ráadásul egybe is tud fűzni hosszabb képeket és szerkeszteni, effektezni is lehet azokat. Ezt a funkciót a Beállítások menüpont Speciális opcióján belül a Képernyőkép alatt találjuk. Itt beállítható még, hogy legyen e hangja a kép készítésének, illetve kiválaszthatjuk, hogy JPEG vagy PNG formátumba mentes a képeket.

Szintén itt tudjuk megszabni, hogy a legutóbbi alkalmazások virtuális gombja maradjon csak meg az eredeti funkciójánál, készítsen képernyőmentéseket vagy akár kapcsolja be a többablakos módot. Szerintünk egyértelműen az alapvetően beállított képernyőmentés opció a legjobb és leghasznosabb választás, de nem árt tudni, hogy ebbe is beleszólhatunk.

Mesterséges Intelligencia – 9

Az AI vagyis a mesterséges intelligencia napjaink egyik nagy újítása, mely az okostelefonok piacára is kiterjedt. Számos készülék rendelkezik már főleg kamerával kapcsolatos AI funkciókkal, de más területen is hasznos lehet egy kis külsős segítség. Ennek testreszabását is a Beállítások Speciális opciói között, AI-funkciók néven találjuk meg.

Az AI csengőhang aktiválásával például pont olyan hangerővel fog szólni a bejövő hívásunk, mint amekkorát meghallunk a körülöttünk lévő zajban. Ha csendes helyen vagyunk, akkor halk lesz, ha pedig a tömegben és zajban, akkor maximális hangerőn fog szólni az előre beállított dallam. A Megjelenítés menüpontnál már említettük az Intelligens képernyő lehetőségét, mely itt is bekapcsolható, hiszen AI funkcióról van szó. Az Intelligens töltés azért felel, hogy a lehető legbiztonságosabban az akkumulátor, a töltő és a készülék állapotától függően menjen végbe a töltés. Érdemes ezt is bekapcsolni, ahogy az OptiFlex funkciót is, ami felgyorsítja a megjelölt applikációk indítását, tehát itt érdemes azokat bejelölni, amelyeket a legtöbbször használunk.

Akkumulátor elemzés – 10

A mai modern okostelefonok több terülten is óriásit fejlődtek néhány éves társaikhoz képest, az akkumulátorok technológiáját illetően azonban nagyjából egy helyben vagyunk. A Beállítások között megtaláljuk az Akkumulátor nevezetű opciót, ahol rengeteg mindent találunk. Egyfelől nagyon részletes információt kapunk a jelenlegi töltöttségi szintről és arról, hogy mikor töltöttük utoljára, másfelől pedig a képernyő és az alkalmazások használatát is elemezhetjük.

Felül találunk még egy PowerMaster almenüt is, ahol tippeket kapunk az üzemidő növeléséhez, beállíthatunk különféle akkumulátor módokat vagy akár ellenőrizhetjük az akkumulátor épségét figyelő funkciók működését. Érdemes itt is eltölteni néhány percet és a felhasználói szokásunkhoz igazítani az akkumulátor használatát.

Zenimoji – 11

Az Apple egyik nagy újítása a 3D-s arcfelismerést kihasználó kamerára építve az Animoji volt, melyre válaszolt a Samsung az AR Emojival és természetesen az ASUS sem akart kimaradni a sorból, így megszületett a Zenimoji. Ezt egy dedikált opcióként érjük el a Selfie Master alkalmazás alatt, és a többi riválishoz hasonlóan számos állat és ember közül választhatunk, a kamera egészen jól leképezi az arcvonalakat és a mozgást és végül pedig készíthetünk matricákat, GIF fájlokat, melyeket más applikációban fel tudunk használni. Hasznosnak itt sem hasznosabb, mint az Apple vagy Samsung esetében, de el lehet vele szórakozni.

Hívásrögzítés – 12

Sokak számára lehet egy nagyon hasznos funkció a hívások rögzítése. Amikor tárcsázunk valakit, akkor az opciók között megjelenik a hívás rögzítése menüpont, ezt lenyomva pedig a készülék már rögzíti is a beszélgetést. Ezek után nincs más dolgunk, mint megnyitni a tárcsázót és a jobb felül található 3 pöttyből álló ikonra rákattintva előhozni a Rögzített hívások menüpontot. Itt megtaláljuk az összes rögzített fájlt, meg is hallgathatjuk őket és természetesen el is küldhetjük különféle applikációkkal, illetve a számítógépre is lementhetőek.

A hangzásvilág testreszabása – 13

Már a készülék bekapcsolásakor is láthattuk, hogy Dolby DTS támogatással is rendelkezik a ZenFone 5Z. A Beállítások között megtaláljuk a Hangok és rezgés menüpontot, amelynek érdemes az aljára görgetni és kiválasztani az Audiovarázslót. Ez számos extra beállítási lehetőséget kínál a készülék hangzását illetően, különféle stílusokat vehetünk elő és személyre is szabhatjuk a mobil hangzását a számunkra tökéletes hangélmény érdekében.

Gamer mód – 14

Mi mással is zárhatnánk a tippeket, mint a szórakozással. Említettük már, hogy az ASUS ZenFone 5Z egy vérbeli csúcsmodell. Nem hiába kapta meg a kategória csúcsát jelentő Qulacomm Snapdragon 845-ös chipkészletet és a 6GB memóriát. Nem csak a rendszer villámgyors, hanem a játékélmény is kimagasló, pláne az 6,2 hüvelykes IPS kijelzőn.

A Beállítások menüpont Speciális opció között elég fura néven, Játékmágusként találjuk meg ezt az opciót. Itt egyfelől rögtön felkészülhetünk a mobilos streamelésre, beállíthatjuk a videó minőségét akár 1080p-re is, csatolhatunk külső mikrofon forrást és kiválaszthatjuk, hogy YouTube, Twitch vagy Facebook közönségünknek szeretnénk e közvetíteni. Ugyancsak itt kapcsolhatjuk be az úgynevezett Játékeszköztárat is, melyen többek között a már említett funkciókat érjük el játék közben néhány másik beállítással. Megszabhatjuk, hogy ez az eszköztár melyik játékok elindításakor nyíljon meg automatikusan és utána egy vérbeli gamer mobillal van dolgunk. Na jó, azért nem egy ASUS ROG Phone, de mindenképpen remek és hasznos opció.

Ha eddig nem tettétek, vegyetek Zenfone 5Z-t – 14 + 1

14+1-es tippünk pedig mi más is lehetne, mint maga a ZenFone 5Z. Egy remek ár/érték arányt kínáló, jól felszerelt és mint látjátok rengeteg hasznos funkcióval ellátott felsőkategóriás készülékről van szó, mely bizony árban jócskán alávág az Apple, a Samsung vagy éppen a Huawei megoldásainak.

Kapcsolódó cikkek

ozzászólások

 1. Visszajelzés: crazy sex games
 2. Visszajelzés: online casino keno
 3. Visszajelzés: online casino deutschland
 4. Visszajelzés: slimfast keto shakes
 5. Visszajelzés: keto milk
 6. Visszajelzés: keto instant pot
 7. Visszajelzés: keto pumpkin muffins
 8. Visszajelzés: admission essay writing
 9. Visszajelzés: cheap essay writing
 10. Visszajelzés: english essay writing
 11. Visszajelzés: essay revisor
 12. Visszajelzés: essay outlines
 13. Visszajelzés: what is a collage essay
 14. Visszajelzés: outline essay example
 15. Visszajelzés: 1amputation
 16. Visszajelzés: most popular gay dating
 17. Visszajelzés: gay blatino dating
 18. Visszajelzés: gay chat video
 19. Visszajelzés: gay dating argentina
 20. Visszajelzés: free chat rooms gay chat
 21. Visszajelzés: chat cam gay random
 22. Visszajelzés: free bonus slots for fun
 23. Visszajelzés: argosy free fun slots
 24. Visszajelzés: las vegas free slots
 25. Visszajelzés: big win vegas slots
 26. Visszajelzés: best penny slots to play
 27. Visszajelzés: caesars free slots 777
 28. Visszajelzés: wms slots free online
 29. Visszajelzés: highest paying slots
 30. Visszajelzés: huge casino slots
 31. Visszajelzés: vdeos of live slots
 32. Visszajelzés: dnd level 6 spell slots
 33. Visszajelzés: harrington slots buffet
 34. Visszajelzés: 1consecrate
 35. Visszajelzés: help with my dissertation
 36. Visszajelzés: writing services
 37. Visszajelzés: search writing help
 38. Visszajelzés: thesis vs dissertation
 39. Visszajelzés: ca online casino
 40. Visszajelzés: casino online canada
 41. Visszajelzés: vegas casino online eu
 42. Visszajelzés: windcreek casino online
 43. Visszajelzés: no deposit casino online
 44. Visszajelzés: stardust casino online
 45. Visszajelzés: rivers online casino
 46. Visszajelzés: casino online pa
 47. Visszajelzés: online casino bookie
 48. Visszajelzés: zone online casino
 49. Visszajelzés: slots casino online
 50. Visszajelzés: premium vpn service
 51. Visszajelzés: windscribe free vpn
 52. Visszajelzés: free vpn that works
 53. Visszajelzés: cyberghost vpn free trial
 54. Visszajelzés: hotspot shield free vpn

Vélemény, hozzászólás?

Close
Close