9 új GeForce GTX 1660 Ti modellt mutatott be az ASUS

A grafikus kártyák piaca mostanság az egyik legizgalmasabb terület a számítógépes hardverekkel kapcsolatban, hiszen mindkét fél jó néhány újdonsággal örvendeztetett meg minket az elmúlt hónapokban, az NVIDIA pedig tovább folytatja az új kártyák bemutatását. Az oldalunkon is emlegettük már, hogy hamarosan újabb modellekkel bővül a “zöld oldal”, nemrég pedig meg is érkezett az első újdonság.

Az NVIDIA ugyanis bemutatta a GeForce GTX 1660 Ti névre keresztelt grafikus kártyáját, mely sok szerethető tulajdonsággal rendelkezik, de a neve nem tartozik ezek közé. Az elmúlt hónapok ugyanis az RTX 2060, RTX 2070 és RTX 2080 kártyákról szóltak, erre ismét visszatértünk a GTX 100-as családhoz. No de ennyi baj legyen, hiszen egy nagyon jó gondolat mentén született meg ez a félvér kártya. A gyártó ugyanis megértette, hogy nincs mindenkinek szüksége az RTX kártyák által behozott új technológiákra, viszont az erősebb középkategória mindig is az egyik legnépszerűbb szegmens volt. Így tulajdonképpen megfosztották az RTX kártyák technológiai újításainak nagy részétől az RTX 2060-at és elnevezték GTX 1660 Ti-nak, az eredmény pedig egy olyan olcsóbb modell, mely tud érdemi előrelépést felmutatni a GTX 1060 után és méltó módon átveheti annak helyét.

Az első Turing architektúrára épülő GeForce GTX kártyák elsősorban a stabil 60 fps-t célozzák meg magas grafikai beállítások mellett, vagyis jó pár évig az AAA játékok esetében is rendkívül sima játékélményben lehet részünk Full HD felbontásnál. A 12nm-es FinFET eljárással készülő újdonságok ráadásul már GDDR6 memóriával érkeznek, mely komoly előrelépés az előző generációs GDDR5 kártyákhoz képest.

Ahogy az lenni szokott, nem sokkal a bejelentés után a partnerek is leleplezték a saját megoldásaikat, az ASUS pedig ismét komolyan vette a dolgot, hiszen egészen pontosan kilenc új modellt mutatott be. A 9 kártya 4 “családba” érkezik és ahogyan lenni szokott, mindenki megtalálja majd a számára legmegfelelőbb modellt. A legnagyobb különbségeket a külső adja majd, de lesznek eltérések a gyári órajeleket és a csatlakozásokat illetően is.

A ROG Strix széria három taggal képviselteti magát a piacon, hiszen az egész paletta legkomolyabb ajánlataként érkezik az ASUS ROG Strix
GeForce GTX 1660 Ti OC Edition, mely 1530Mhz-es alap órajeléhez 1890MHz-es GPU Boost értéket tud felmutatni. Ezen kívül kiemelendő a három ventilátoros, nagyon masszív hűtés, mely a csúcskártyákon is megállná a helyét és egyben azt is jelenti, hogy komoly OC-potenciál rejtőzik majd ebben a modellben. A 2 HDMI mellett 2 Displayport csatlakozót és ASUS Aura Sync RGB LED világítást említhetünk még meg vele kapcsolatban.

Az ASUS ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti Advanced Edition nagyon hasonlít az előbbi modellre, hiszen szintén három ventilátoros hűtést, RGB világítást és emelt órajeleket tud felmutatni, de ezúttal 1830MHz-re képes a gyári GPU Boost. A három ROG Strix modell közül a leggyengébb csak simán ASUS ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti néven kerül a polcokra és mindössze még 30MHz-et vettek el az Advanced Edition-hoz képest vagyis az alap, 1530MHz-es érték mellé 1800MHz-es GPU Boost tartozik. Ezek alapján igazából erre az alapmodellre érheti meg a legjobban beruházni, hiszen ilyen hűtéssel szépen lehet majd pörgetni.

Két ventilátorral és fekete-fehér külsővel érkezik az ASUS Dual GTX 1660 Ti OC Edition és ASUS Dual GTX 1660 Ti párosa. Mindkét kártya 1530MHz-es alap órajelet kapott, előbbi azonban 1830MHz-es gyári GPU Boost értéket tud felmutatni, míg utóbbi csak 1800MHz-re képes. Az ASUS Aura Sync RGB LED világításról és egy DisplayPort-ról le kell mondanunk, de cserébe a gamer modellekhez képest plusz egy DVI csatlakozással lehetünk gazdagabbak.

A mini-ITX és egyéb kompaktabb konfigurációkba is érkezik két apró méregzsák, melyek a Phoenix családot bővítik majd. Az ASUS Phoenix GeForce GTX 1660 Ti OC Edition és az ASUS Phoenix GeForce GTX 1660 Ti sem a legkomolyabb gamer gépekbe készült, de előbbi azért 1815MHz-es gyári GPU Boost értékkel büszkélkedhet. Az RGB világításról itt is le kell mondanunk, de van két HDMI és egy-egy DisplayPort és DVI csatlakozás is.

Végezetül pedig az extrémebb felhasználási körülményekhez készült TUF család is kapott két tagot. Ezek lehetnek az eSport bárok új kedvencei, hiszen a legnépszerűbb eSport címekből valószínűleg ki tudják majd hozni a 144Hz-hez optimális 144 fps-t. Az ASUS TUF Gaming GeForce GTX 1660 Ti gyárilag 1800MHz-es maximum GPU Boost-ra képes, de a ASUS TUF Gaming GeForce GTX 1660 Ti OC Edition már 1830MHz-et tud felmutatni. Mindkét kártya dupla ventilátoros, RGB világítás nélküli hűtést kapott, a külsőt pedig a jellegzetes TUF vonások teszik különlegesebbé. A csatlakozók terén itt is 2 HDMI és egy-egy DVI-DisplayPort megoldással van dolgunk.

Elsőre ez a 9 modell is bőségesen képes lefedni szinte az egész piacot, de számíthatunk a későbbiekben 1-2 további kártyára is, például rebesgetik, hogy érkezik egy jellegzetes hűtéssel rendelkező Turbo változat is. A 6GB-os kártyák mellett pedig állítólag a 3GB-os modellek is úton vannak, bár 2019-ben nem igazán értjük ennek szükségességét.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Close
Close