Bemutatkoztk a 2. generációs AMD Ryzen PRO Mobile és Athlon PRO Mobile processzorok

Az AMD-től sokan már az új Ryzen szériás processzorokat és még inkább az NVIDIA ellen most már valóban harcképes grafikus kártyákat várják, de ezek majd csak az év második felében kerülhetnek piacra, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy addig is fontos AMD újdonságok nélkül maradnánk, hiszen nemrég két processzor-család frissítését is bejelentették, melyekkel bizony a hazai piacon is találkozni fogunk.

A második generációs AMD Ryzen PRO Mobile és Athlon PRO Mobile megoldásokról van szó. Előbbi főként a komolyabb munkákra szánt gépekben kaphat helyet, míg utóbbival az edukációs piacot célozza meg partnereivel együtt az AMD, de vélhetően az olcsóbb chromebook-ok mellett belépőkategóriás, Windows-t futtató gépekben is találkozhatunk majd vele. Az első gépek még tavasszal piacra kerülnek, de nagyobb számban a következő negyedévtől tűnhetnek fel majd az adatlapokon az új fejlesztések.

A bemutató során 4 modellt emelt ki a gyártó. Az AMD Athlon Pro 300U egy kétmagos, 4 szálas egység 2,4Ghz-es alap és 3,3Ghz-es Boost órajelekkel. AMD Radeon Vega grafikus gyorsítóval rendelkezik és leginkább az Intel Pentium szériájának állít ezzel ellenfelet az AMD. Erősorrendben felette áll az AMD Ryzen 3 Pro 3300U, mely egy négymagos és négyszálas megoldás. Alapjáraton 2,1GHz-en ketyeg, de 3,5GHz-is is fel tud menni ha komolyabb teljesítményre van szükség. Ez a modell még erősebb AMD Radeon Vega grafikus chippel rendelkezik és az AMD egészen pontosan az Intel Core i3 8145U processzorával hasonlította össze, vagyis a Core i3 családdal megy majd szembe.

Az AMD Ryen 5 Pro 3500U már egy komolyabb egység, de maradt a 4 mag, viszont már 8 szállal. A 2,1GHz-es alapjárathoz 3,7GHz-es Boost érték tartozik, az AMD Radeon Vega grafikus gyorsító 8 grafikus maggal rendelkezik, akármit is jelentsen ez pontosan, ez már nem lehet egy rossz megoldás, de persze továbbra sem gamer gépekbe szánt fejlesztésekről van szó. Ellenfeleként az Intel Core i5 8265U és az Intel Core i5 8350U lett megemlítve, melyekhez képest az órajelben és a grafikus erőben is erősebb lehet.

A bemutatóban szereplő legerősebb processzor az AMD Ryzen 7 Pro 3700U nevet viseli. A magokkal itt sem szálltak el, hiszen maradt a 4 mag, 8 szállal, ami talán sokak számára csalódás lehet, de ezeket viszonylag vékony, sokat robotoló munkagépekbe szánják, így nem lehetett elszállni az energiafelhasználással. Ez a processzor már 2,3Ghz-es alap és kerek 4GHz-es Boost értékekkel bír 6mb L2+L3 Cache mellett. A grafikus erőt ezúttal is a Radeon Vega széria biztosítja egy 10 grafikus maggal rendelkező egység személyében, mely vélhetően jóval erősebb, mint az Intel híresen pocsék HD megoldásai. A gyártó ezzel a fejlesztéssel az Intel Core i7-es szériát vette célba, a bemutató során pedig két ellenfelet is megneveztek az Intel Core i7 8565U és Intel Core i7 8650U személyében. Grafikus erőben és alap órajelben mindkettőnél erősebb az új AMD fejlesztés, de a Boost esetén valamivel elmarad az Intel fejlesztéseitől.

Nemsokára a hazai piacon is találkozhatunk majd velük, így akár az is lehet, hogy ha az ASUS bemutat néhány rájuk épülő friss modellt, akkor részletesebben körbejárunk egy-két fejlesztést.

Kapcsolódó cikkek

Close
Close