Felbukkantak az első X570-es ASUS alapalapok

Az ASUS egy rendkívül népszerű márka az alaplapok piacán, melyet főként annak köszönhetnek, hogy tényleg minden szegmens számára kínálnak különféle megoldásokat. Legyen a felhasználó igény egy nagyon olcsó, teljesen alapfelszereltségű deszka vagy akár egy RGB LED-es játékos megoldás, esetleg egy komoly munkaállomásnak stabil alapot adó alaplap, ezek mind-mind megtalálhatók az ASUS palettáján.

Hamarosan pedig jó néhány AMD X570-es chipkészlettel szerelt alaplap is megtalálható lesz ezen a palettán, hiszen a hírek szerint már javában készülnek az új, Ryzen 3000-es processzorokhoz készülő alaplapok, melyek a jelenleg piacon lévő X470-es deszkákat váltják. A megjelenésre 2019 közepén számíthatunk, hiszen az előzetes információk alapján ekkortájt debütálnak az AMD új processzorai.

Egyelőre 12 darab ASUS alaplapról szivárogtak ki információk, a lista legkomolyabb darabja pedig egyértelműen az ASUS ROG Crosshair VIII Formula, mely egy brutális gamer alaplap lesz. A többi megoldás is komolyabbnak mondható, hiszen maga az X570-es chipkészlet az AMD felsőkategóriás fejlesztése, mely mellé érkeznek majd a B550-es és A520-es chipkészletekkel szerelt olcsóbb ASUS alaplapok is.

A listán számos ismerős családnevet találunk, melyek főként a gamereket és a felsőbb szegmensben nézelődőket szokták megcélozni. Lesznek tehát Republic of Gamers alaplapok, de nem maradt ki a Strix és TUF széria sem, a nem túl játékos megoldásokat keresgélők pedig a Prime és Pro családból válogathatnak majd.

Íme a teljes lista:

 • ROG CROSSHAIR VIII FORMULA
 • ROG CROSSHAIR VIII HERO
 • ROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
 • ROG CROSSHAIR VIII IMPACT
 • ROG STRIX X570-E GAMING
 • ROG STRIX X570-F GAMING
 • ROG STRIX X570-I GAMING
 • PRIME X570-P
 • PRIME X570-PRO
 • Pro WS X570-ACE
 • TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
 • TUF GAMING X570-PLUS

Ez persze nem a végleges paletta, még számos újdonságra számíthatunk és az is biztos, hogy ezek után még olcsóbb, de már X570-es chipkészletre építkező alaplapokat is kapunk. A listát elnézve az is érdekes lehet, hogy hosszú szünet után tér vissza A Formula név az AMD-s alaplapok piacára, hiszen legutóbb az AMD 990FX chipkészletre (AM3+ foglalat) építettek ASUS Formula lapot, a Ryzen szériát és az AM4-es platformot eddig kihagyták. A sok más ismerős név pedig abból fakadhat, hogy szinte minden X470-es lap kapott folytatást.

Természetesen az X570-es chipkészlettel rendelkező alaplapok is AM4-es foglalatot kapnak, így elméletileg támogatják az AMD Ryzen 1000 és Ryzen 2000 szériába tartozó processzorokat is, de csakúgy, mint az előző generációnál, itt is számíthatunk arra, hogy ezek az alaplapok valamivel többet tudnak majd kihozni a Ryzen 3000-es családból. A mostani, Ryzen 2000-es generációnál például csak az X470-es chipkészlettel rendelkező alaplapokkal volt elérhető a Precision Boost Overdrive és az XFR 2.0.

Az nem kérdés, hogy az új, AMD Zen 2-alapú megoldások is hoznak majd magukkal néhány új fejlesztést, melyek exkluzívak lesznek a felsőbb szegmensben. A legfontosabb talán a PCIe Gen4 támogatás lehet, mellyel az X570-es alaplapok lehetnek az első, átlagfelhasználóknak készülő PCIe Gen4-es megoldások.

Kapcsolódó cikkek

Close
Close